Za korabu kažemo da je namirnica s negativnim kalorijama. To bi značilo jako malo kalorija i dosta pun želudac. Uz specifičan sastav ovaj kupusić ima krajnje ugodan okus bilo da se konzumira samostalno ili čak i u voćnim salatama.

Pixabay

Koraba (latinski naziv Brassica oleracea var. Gongylodes) je dvogodišnja biljka obitelji kupusnjača. Srodnici su joj kupus, brokula, cvjetača, kelj, raštika i druge. Uzgaja se i konzumira zbog svoje okrugle stabljike poznatije kao lukovica. Meso lukavica je bijele boje, a ovisno o sorti, izvana mogu biti zelene ili ljubičasto crvene boje. Tekstura i okus su slični stabljici brokule, no mnogo blaži i slađi te s većim omjerom mesa i kože. Bolji okus i veću nutritivnu vrijednost će imati manji, mekši plodovi s cijelim listovima. Listovi korabe su također jestivi te se mogu pripremati kao zelje ili kelj, ali uz dužu termičku obradu. Korabica postaje sve popularnija zbog svoje nutritivne vrijednosti. Bogat je izbor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i B6 te esencijalnih elemenata poput kalija, magnezija, mangana i folne kiseline.

Pixabay

Također sadrži bioaktivne spojeve poput glukozinolata, flavonoida, fenolnih kiselina, fitosterola, antocijana i indola koji imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje te pokazuju antikancerogena svojstva. Koraba je odličan izvor vitamina C (na 100 g sadrži 62 mg vitamina C što je 78% preporučene dnevne doze), antioksidansa koji igra ulogu u zacjeljivanju rana, sintezi kolagena, apsorpciji željeza i obrani imunološkog sustava od slobodnih radikala. Zbog ovoga što smo naveli kažemo da pegla bore.

Pixabay

Najbolje je iskoristiv u svježoj korabi jer se termičkom obradom razgrađuje. Konzumacija se preporučuje osobama koje imaju dijabetes ili hipoglikemiju jer koraba stabilizira razinu glukoze u krvi. Redovita konzumacija se, zbog prisutnosti kalija, također preporučuje osobama koje imaju visok krvni tlak a na diuretskoj su terapiji. Osim lukovice koja je sastavni dio svakodnevne prehrane, klice korabe se sve više koriste kao dio preporuka po osnovama funkcionalne medicine. Lako se konzumiraju jer su u već spremnom za korištenje obliku te nemaju neželjenih aditiva. In vivo studije su zabilježile antihiperglikemijsko, protuupalno i antioksidativno svojstvo kupusnjača. Iako se smatra da njihova dugotrajnija konzumacija ima negativan utjecaj na funkciju štitnjače, studije to još nisu potvrdile.

Svakako, koraba zbog svojih nutritivnih vrijednosti, ali i svestranosti u kuhinji, zaslužuje biti dio naše svakodnevne prehrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime