‘Mame i bake, umjesto kakaa ponudite djeci rogač, neće više biti hiperaktivni jer u njemu nema ni kofeina, ni teina’, poručuje autorica projekta, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić

 

Drugu gastroadventsku svijeću, svijeću mira ove su godine zapalili splitski radijski novinari. Već 14 godina upravo novinari donose svjetlo u Split u sklopu projekta Gastroadvent kojeg je osmislila splitska dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić. Druga svijeća ove je godine posebno svijetlila jer je zapaljena u sklopu projekta kojim se iz splitske osnovne škole Ravne njive – Neslanovac pomagalo Udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli.

– Pita me jedno dijete ma gdje to je sjedište Anđela. Ja nisam znao odgovorit. Sjedište Anđela je u osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac. Kako malih anđela iz ove škole, tako njihovih roditelja, iznad svega anđela učitelja, učiteljica, nastavnika, osoblja, koji svesrdno rade za našu Udrugu Anđeli. Uistinu predivno i to danas na nedjelju mira kada mi svi najprije unutar svog srca moramo zatražiti mir. Olji uistinu jedan veliki topli pozdrav, 14 godina po četiri nedjelje ona svake godine to organizira – kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Posebnost ovogodišnjeg Gastroadventa je i što ga prati prigodni kalendar, kojeg je osmislio splitski glumac Slavko Sobin, a koji je uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije i Javne ustanove More i krš tiskan u ograničenoj nakladi i ne može ga se kupiti. Kalendare su tako danas dobili učenici i sudnici humanitarne akcije za Anđele u osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac, a župan Boban prvi je primjerak poklonio prvašici Sari.

– Nikada nismo imali u ovih 14 godina ljepšu i glasniju publiku. Pravo je zadovoljstvo biti s tako puno emocija, naročito što je razlog okupljanja izrazito plemenit. Evo poruke majkama. Rogač ima toliko željeza da može zadovoljiti 15 posto dnevnih potreba. Bogat je B vitaminima, što je jako bitno za djecu u razvoju, zbog toga su pametniji i bolje uče. Ako zamijenio kakao s rogačem, djeca neće imati hiperaktivnost jer u rogaču nema ni kofeina, ni teina. Danas smo pripremili i zdrave sendviče za djecu gdje imamo i kruh od rogačevog brašna. Bilo bi dobro da djecu pokušate upoznati s tim okusom, jer je taj kruh jako slastan – kazala je Olja Martinić.

– Ovo što se danas događa u našoj školi pamtit će generacije učenika. Svi smo ovdje kako bismo pomogli udruzi Anđeli, koji imaju dušu i srce i mi ćemo im pomoći da bi im život bio ugodniji u perspektivi. Vi ćete novčanim iznosom pomoći njima – rekao je ravnatelj OŠ Ravne njive – Neslanovac Miljenko Bitanga, zahvalivši roditeljima i nastavnicima koji su omogućili da se humanitarna akcija realizira.

U Gastroadventu već godinama sudjeluje i splitska Turističko-ugostiteljska škola.
– Božićna priča za Anđele nastala je tako što se skupila skupina vrijednih i entuzijastičnih ljudi. Već dugi niz godina naša škola surađuje s Gastroadventom i čast nam je što naši učenici na taj način imaju priliku sve što nauče u radionici podijeliti sa svima vama u praksi – kazala je profesorica Andrea Bilandžić.

A učenica Ružica pozvala je svih da kušaju sve što su pripremili.

– Za našim stolom možete probati kolače, torte i muffine od rogača koje su radili učenici naše škole – poručila je Ružica.

Svijeće su zapaljene na vijencu kojeg su izradili učenici, članovi kluba Opleti! – ostavi se mobitela iz I. gimnazije Split. Opleti! je školski klub I. gimnazije Split koji okuplja ljubitelje kukičanja, pletenja i umjetnosti. Pokrenut je kao projekt financiran od strane Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a osnivačice su profesorice Marina Kukoč, Petra Ljubičić i Josipa Vujčić. Nakon sudjelovanja na Festivalu izvrsnosti u Saloni 2021. godine profesorice su na prijedlog ravnateljice Dobrile Gotovac Stipaničev aktivnost odlučile nastaviti u sklopu školskog kluba, a pridružila im se i profesorica Dijana Ligutić. Sada broje dvadesetak članova, a glavna zadužena voditeljica je profesorica Marina Kukoč koja je i prije projekta usavršila vještinu izrade kukičanih lutki koristeći se amigurumi tehnikom. U sklopu kluba ozbiljno se proučava i baština, odabrani su za predstavnike Republike Hrvatske na predstojećem UNESCO-vom simpoziju mladih u Grčkoj.

Na gastroadventskom bogatom stolu koji je ove godine posebno posvećen jelima s rogačem, pridružila se i slastičarnica Dolcemania koja je specijalno za ovu prigodu izradila rafiole s rogačem i tortu od rogača.

– Mediteranski način prehrane dinamičan je te ga treba sustavno održavati. Tu nam pomaže Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije ‘More i krš’, a naš je dugogodišnji partner. Gastroadvent u Splitu poziva na istraživanje okusa koje pruža ova regija, pa tako i kroz bogatstvo koje imaju zaštićena područja Splitsko-dalmatinske županije sa svojim prirodnim vrijednostima te biljnim i životinjskim vrstama. JU ‘More i krš’ ima zadaću provoditi mjere zaštite na svojim lokalitetima i Ekološkoj mreži, pritom očuvati eko sustav kroz jedinstvenu simbiozu međudjelovanja zaštite, agronomskih, socioloških i ekonomskih čimbenika, te tako biti jedan od nositelja prijelaza prema održivoj klimatski i ekološki prihvatljivoj poljoprivredi i prehrambenim sustavima.
Masline, smokve, vinova loza, divlje šparoge, pinjole i razne divlje biljne vrste obogaćuju lokalne recepte svojim karakterističnim okusima. Ovi sastojci čine srž tradicionalnih jela, pružajući poseban šarm jelima oblikovanim dubokom povezanošću s prirodom – pojašnjava Olja Martinić.

Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

– Bez domaćina, restorana, obrtnika, a posebno učenika, nema opstanka Dalmatinske kuhinje niti očuvanja zlata vrijednih običaja – poručuju organizatori i partneri splitskog Gastroadventa.