Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! iz I. gimnazije Split

U prestižnom splitskom restoranu Mandrach splitski televizijski novinari zapalili su treću svijeću na gastroadventskom vijencu. Riječ je o projektu kojeg je prije 14 godina osmislila splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić. Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog stila života. Ove godine u središtu Gastroadventa je rogač.

– Za mene je ovo, u svih ovih 14 godina, privatno najemotivnije druženje. Obitelj Balov nam je danas domaćin, a njihov tata Željko je prijatelj iz djetinjstva mog supruga. Mi smo zajedno puno toga prošli. Kada je u pitanju rogač, to je jedna od top namirnica kada je u pitanju burnout. Odnedavno možete dobiti dijagnozu da ste bolesni od burnouta. Danas je poznato da ako ne riješimo taj problem da se on sam od sebe ne rješava. To novinari najbolje znaju. Aktivna tvar koja se nalazi u rogaču, pomaže kod burnouta jer smanjuje inzulinsku rezistenciju i lovi toksine. Na listi namirnica koje imaju sličan učinak je i maslinovo ulje te ječam. To su tri top namirnice koje se koriste u jelovnicima kao želimo riješiti problem burnouta – kazala je Olja Martinić ističući kako je danas moguće i izmjeriti u kolikom ste stresu.

Upravo ovim temama bavi se Hrvatska udruga za medicinu životnog stila, a njezina članica Nikolina Polić je rekla kako im je cilj prevenirati kronične nezarazne bolesti koje su sve češće.

– Mediteranska prehrana je jedan od način.a S tim ciljem imamo u planu organizirati drugi kongres, od 26. do 28. travnja, na Medicinskom fakultetu u Splitu – istaknula je Polić

Liječnica Tanja Ilić Begović pojasnila je kako je medicina životnog stila nova grana.

– Ona teži ka tome da bolesnik postaje aktivni partner u svom liječenju. Jedna od najvažnijih stvari je prehrana i fizička aktivnost. Imamo sreću da živimo u takvom podneblju gdje imamo kvalitetnu prehranu i dobre klimatske uvjete koji nam omogućavaju boravak i rekreaciju na otvorenom cijele godine i radi toga bismo se svi trebali vratiti toj prehrani i tom mediteranskom načinu života. Industrijalizacija i globalizacija doprinijeli su tome da smo se malo izgubili na tom putu. Trebamo se tome vratiti. Nažalost je Hrvatska po udjelu pretilih na visokom trećem mjestu u Europi. Danas mi je drago da se bavimo mediteranskom prehranom i zdravim navikama. To nisu samo namirnice, tu je druženje u pripremi tih mediteranskih jela – pojasnila je dr. Ilić Begović.

Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić istaknula je kako je i njihov cilj vratiti se mediteranskoj prehrani po načelu od polja i mora do stola, i to ne samo radi turista, nego i radi samih Splićana.

– Ova manifestacija je svake godine bolja i drugačija i puno toga naučimo – poručila je Vukšić.

Najbolji način promoviranja dalmatinske prehrane je kroz dalmatinsku marendu. Dalmatinska marenda je nešto što Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije promovira.

– Godinama smo se divili francuskim i talijanskim kuhinjama, a Olja je bila uporna i pokazivala nam ono što imamo. Hvala Ti Olja na tom. Izaberite marendu kao način života i nema nikakvog burnouta – poručila je Ivana Vladović, direktorica splitsko-dalmatinske Turističke zajednice.

A dobre marende neće biti ako ne zaštitimo naše more i krš, naše tlo.

– Čast nam je i zadovoljstvo što smo drugu godinu partneri Gastroadventu. Simbioza mediteranskog načina prehrane i zaštićenog područja naš forte i ono na čemu trebamo ustajati. U tom duhu s glumcem Slavkom Sobinom surađivali smo na izradi zanimljivog kalendara koji to sve promovira – kazao je Domagoj Lažeta, ravnatelj JU More i krš.

Kao domaćin goste je pozdravi i vlasnik Mandracha, Vilim Balov.

– Iznimna nam je čast i zadovoljstvo to možemo biti dijelom ove manifestacije. Nakon 22 godine vođenja obiteljskog ugostiteljskog objekta odlučili smo se za ovo mjesto. Nadam se da ćete uživati u onome što smo pripremili za vas – poručio je Balov.

Chef Matko Kujundžić rekao je kako je rogač nepravedno zaboravljena namirnica.

– Mi smo danas pripremili dosta mediteranskih jela u koja smo dodali rogač, nadamo se da će va se svidjeti – rekao je chef Kujundžić.

Tako su na jelovniku biti rižot od rogača i gljiva, Wellington tuna s rogačem, tjestenina od rogača s kozicama, miješana salata s rogačem, janjeći kotleti s umakom od rogača i pireom, rolana panirana piletina u brašnu od rogača te batak i zabatak s pireom od rogača i batata.

Slastice s rogačom pripremila je Dragana Juričko.

– Pripremila sam dvije slastice od rogača, nastojala sam da budu u zdravom štihu. Iskombinirala sam ih s tamnom čokoladom, pa tako imamo čokoladnu tortu od rogača te mouse od naranče i rogača – pojasnila je Juričko.

Uz sve ovo sudionici Gastroadventa pili su vina vinarije Skaramuča koje je predstavio je Ivan Muslim.

– Vinarija Skaramuča nalazi se ne Pelješcu, a u proizvodnji vina koristi sorte plavac mali, pošip i rukatac. Naš Skaramuča Dingač dobitnik je prestižne medalje u San Franciscu i danas smo vam omogućili da ga probate – kazao je Muslim.

Splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja imao je zadatak pozvati televizijske novinare da upale svijeću na vijencu kojeg su izradili članovi kluba Opleti! (ostavi se mobitela) iz I. gimnazije Split.

– Danas ne osjećam stres nego se osjećam baš dalmatinski, mediteranski među prijateljima. Što reći nego zahvaliti što širite naš mediteranski duh, kulturnu i eno-gastronomsku tradiciju – kazao je Čogelja.

Podsjetimo na definiciju mediteranske prehrane po UNESCO-u a koja kaže da je mediteranski način prehrane skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane.

Kronične nezarazne bolesti već više od pola stoljeća čine glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, kao i u svijetu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 2020. godine u Hrvatskoj od nezaraznih bolesti umrlo 47.600 ljudi, s udjelom u mortalitetu od čak 92%. One su u literaturi poznate kao ‘bolesti životnog stila’.

Rogač je mediteranska biljka iz familije leguminoza koja potiče s Bliskog istoka. Stablo rogača baš ne sliči stabljici mahuna no još više nas oduševljava njegov utjecaj na naš organizam. Danas ćemo napomenuti važnost Se (selen) koji je neophodan sastojak enzima i proteina i to selenoproteina koji sudjeluju u reproduktivnom procesu i reguliraju metabolizam štitnjače.

Rogač djeluje protuupalno, antidijabetski, antioksidativno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, renoprotektivno i vrlo neuroprotektivno i stoga je među vodećim namirnicama u dijetoterapiji burnouta.

Danas egzaktno možemo dijagnosticirati razinu burnout stanja i s istim se uspješnije nositi.

Ovogodišnje, četrnaesto događanje Gastroadvent u Splitu, podržali su TZ Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica SDŽ, Javna ustanova More i krš te Grad Split.