Svijeću su zapalili splitski novinari portala

U prestižnom restoranu Zrno Soli splitski novinari portala zapalili su i posljednju, četvrtu svijeću na ovogodišnjem gastroadventskom vijencu, svijeću ljubavi. Gastroadvent, kojeg je osmislila nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić već 14 godina promovira mediteranski način prehrane, a ove godine u središtu pozornosti bio je rogač.

Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog stila života.

– Želim posebno zahvaliti Alijani Vukšić, direktorici splitske Turističke zajednice, koja 14 godina, svaki put, bez obzira na sve turbulencije podržava Gastroadvent. Moram reći da je Alijana imala i pritiske da odustane od nas, ali se nije dala. Jedino što je tražila da splitskim restoranima ponudimo domaćinstvo, to je jedini uvjet, a sve drugo pušta nama na volju. Već godinama župan, osoba s najvećom političkom inteligencijom koju znam, podržava manifestaciju i sve ove godine na poseban način i svojim nam dolaskom pomaže da se priča o dalmatinskom načinu prehrane još više širi. Osoba koju nikada ne smijem zaboravi, je osoba koja je uvijek otvorila vrata svog restorana i u najturbulentnijim vremenima, Ivo Vrdoljak. Danas završava advent i svima ćemo poželjeti ljubav. Molim vas da širite što više informacija o rogaču. Još uvijek nismo rekli niti 20 posto od toga što možemo. Nadam se da ćemo potaknuti ljude da sade rogač, a ne da ga režu – rekla je Olja Martinić.

Ujedno je dala i jedan savjet, za jednostavan detoks nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani i piću, a koji sadrži rogač.
Jednostavno napravite kompot od rogača, dunje i jabuke te ga pijte dan nakon ‘zahtjevnijih’ trenutaka koje ste imali za stolom.

– Kompot će vezati toksine i sve ono što je nastalo pretjerivanjem jelu i piću – pojasnila je Olja Martinić.

Rogač sadrži oleanolnu kiselinu i galnu kiselinu iz tanina koji za sebe vezuju toksine. Važna podrška organizmu u tim procesima su topiva i netopiva vlakna rogača

Ivo Vrdoljak, vlasnik restorana Zrno Soli istaknuo je kako mu je drago što je njegov ugostiteljski objekt već godinama sudionik manifestacije.

– Hvala gospođi Olji. Ja ću se zapisati, ako može, da mi budemo i iduće godine na svijeći ljubavi. Pored mene su glavne snage Zrna Soli, a to su mlade snage. To je Frane koji ima 27 godina, Branimir koji ima 23 godine i Antonija koja ima svega 22 godine. Već godinama su naše ‘prve violine’ – rekao je Vrdoljak.

Domaćini su, naime unijeli svježinu u gastroadventsko druženje te predstavili BCBC – British Croatian Business Club. To je neprofitna organizacija osnovana s ciljem povezivanja tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske koja uspješno funkcionira godinama.
U ožujku 2023., na dan svečane obljetnice škotskog nacionalnog praznika R. Burns Night, u Splitu je osnovan hrvatski ogranak BCBC na čijem je čelu upravo Ivo Vrdoljak. Isto tako, svečano je obilježen 1. ožujka, koji je nacionalni praznik Walesa, zatim 17. ožujka, nacionalni praznik Republike Irske, 21. travnja rođendan pokojne Kraljice Elizabete II. te 6. svibnja, krunidba kralja Charlesa III.

– Tijekom proljeća 2023., u Republiku Hrvatsku smo doveli dvije grupe Britanaca, poslovnih ljudi, s ciljem uspostave poslovnih odnosa s domaćim pravnim osobama. Sve u svemu, nije prošla ni godina dana od otvaranja splitsko–hrvatskog ureda, a naš rad je uvelike prepoznat. Zahvaljujući tome izrodio se novi projekt odnosno suradnja s jednim od najboljih chefova svijeta, Raymondom Blancom, široj javnosti više nego poznat zahvaljujući TV kanalu 24 Kitchen. Raymond Blanc je danas glavni kuhar u hotel-restoranu (dvorac) u Great Miltonu u Oxfordu. Restoran ima dvije Michelin zvjezdice i upravo tu je prije 20 dana glavna zvijezda bio gost kuhar-chef restorana Zrno Soli, Branimir Prnjak – pojasnio je Ivo Vrdoljak.

Mladi chef Britance je oduševio – paradižotom.

Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić istaknula je kako je Olja Martinić ovom manifestacijom objedinila sve ono što Turistička zajednica ćeli.

– Vratili smo se tradicionalnoj hrani koja je maštovita i vrlo bogata svime onim što nam treba. Nama cilj nije samo veliki broj gostiju, nego i veliki broj naših građana Splićana i Splićanki i svih onih koji se osjećaju Splićanima – dodala je Vukšić.

Gastroadventski bogati stol bio je posebno posvećen jelima koja krase britanski doručak, pripremio ga je chef Branimir Prnjak. Tako se mogao kušati
-Bakalar na brudet
-Bakalar bianco
-Fish & Chips
-Kobasice s pireom
-Roast beef na kremi od celera
-Piletina Tikka Masala
-Pita a la UK

Branimir Prnjak usput je prenio iskustva iz Londona.

– Oduševili smo njih u Londonu, nadamo se da ćemo i vas. Pripremili smo vam dalmatinske marende s britanskim štihom – doda je mladi chef.

Uz jela su poslužena vina Matuško i to autohtone sorte, pošip i plavac mali.

– Danas na Badnji dan, tako kalendar hoće, prošli smo i nadu i radost i vjeru, ali kruna svega je ljubav. I ne traži slučajno Ivo uvijek ovu svijeću ljubavi. Ja vam svima danas, i ne samo danas u božićne i novogodišnje dane, nego želim vam cijelu iduću godinu da se grlite i ljubite. Imajući ljubav u sebi živimo ovozemaljski raj – poručio je župan Blaženko Boban.

Fra Martin Jaković, župnik Župe sv. Stjepana pod Borovima, ovom prilikom udijelio je svima blagoslov.

Za izradu ovogodišnjeg adventskog vijenca zaduženi su članovi kluba Opleti! (ostavi se mobitela) iz I. gimnazije Split.

Podsjetimo na definiciju mediteranske prehrane po UNESCO-u a koja kaže da je mediteranski način prehrane skup vještina, znanja, prakse i tradicije, od krajolika do stola, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno konzumiranje hrane. Naš stil prehrane restoran Zrno Soli uspješno promovira širom svijeta gdje gostuje sa svojom ekipom, pa zato danas imamo nešto drugačiju a posebnu priču.

Ovogodišnje, četrnaesto događanje Gastroadvent u Splitu, podržali su TZ Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica SDŽ, Javna ustanova More i krš te Grad Split.