Poznato je da se bilijuni eura i dolara troše godišnje na dodatke prehrani tj. na proizvode koje nazivamo suplementi. Zadivljujuća je ekspanzija koja prati znanost o dodacima prehrani, ali i ritam proizvođača koji se trude poboljšati proizvode i njihov krajni učinak. Suplementacijom želimo uspostaviti ravnotežu u makro i mikronutrijentima, očuvati zdravlje ili pak poboljšati stanje uz odgovarajuću suplementaciju i dijetoterapiju.

Što su dodaci prehrani?
Prema Pravilniku o dodacima prehrani (NN 126/2013.), „dodacima prehrani smatraju se pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja.“ Jednostavnije, dodaci prehrani su oni proizvodi koji se uzimaju oralno, a sadrže hranjive sastojke s namjenom nadopune prehrani. Pod hranjivim sastojcima u ovim proizvodima podrazumijevamo: vitamine, minerale, ljekovito bilje, masne kiseline, aminokiseline, enzime, organska tkiva, žlijezde, metabolite, koncentrate, ekstrakte ili kombinacije bilo kojih od navedenih sastojaka.

Da li su dodaci prehrani korisni?
Dodaci prehrani uzimaju se iz nekoliko razloga, odnosno kako bi se nadoknadili utvrđeni nedostatci u prehrani (primjerice, vitamin B12 kod vegana); kako bi se nadoknadile utvrđene povećane potrebe (primjena folne kiseline u trudnoći); kako bi se prevenirale određene bolesti ili ublažili njihovi simptomi (rani unos kalcija kako bi se spriječila osteoporoza u menopauzi) te kako bi se poboljšala sportska izvedba (primjena magnezija za oporavak mišića).
Važno je naglasiti kako dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu, ali djeluju kao potpora istoj. Svakako se ne bi trebali uzimati prije procjene nutritivnog statusa od strane liječnika i nutricionista. Međutim, nekada nam i sam organizam šalje signale nastale zbog nepravilne prehrane, ubrzanog načina života ili zdravstvenih tegoba da mu je potrebna dodatna pomoć. Ti signali se često očituju u obliku niza različitih simptoma poput gubitka kose, umora i nesanice, razdražljivosti, krhkih nokata i suhe kože, grčeva u mišićima, smanjenog apetita, oslabljenog imuniteta i još mnogo toga.

Što je sinergija u dodacima prehrani?
Sinergija, odnosno zajedničko djelovanje aktivnih komponenti manifestira se kao poboljšana apsorpcija i iskorištenje hranjivih tvari u organizmu. Primjerice, vitamin C koji dolazi obogaćen bioflavonoidima iz citrusa puno se bolje apsorbira za razliku od samostalnog vitamina C. Na ovaj način se zapravo nastoji oponašati prirodno okruženje određene bioaktivne komponente unutar namirnice, a sve u svrhu poboljšanja učinkovitosti unutar organizma.

Kako odabrati dodatke prehrani?
Općenito, dodatci prehrani trebaju se uzimati s obzirom na dob, spol, prehranu i zdravstveno stanje organizma. Osoba u dobi od 60 godina s naznakama osteoporoze ima različite potrebe od osobe u tridesetima koja pati od nesanice. Upravo zbog biokemijske jedinstvenosti osobe, uzimati unificirane dodatke prehrani nema smisla. Ipak, ono zajedničko svim vitaminima i mineralima su točno propisani preporučeni dnevni unosi(engl. Recommended dietary allowances-RDA) koji se nalaze navedeni na deklaraciji proizvoda, a odnose se na zdrave odrasle osobe.
Zaključak: potrebno je uzimati posebne dodatke prehrani na temelju zdravstvenog stanja i sukladno konvencionalnoj terapiji.

Dodatke prehrani možete odabrati:
1. Samostalno pri čemu je potrebno obavezno informirati se o odabranom proizvodu što pak uključuje sastav samog proizvoda, količinu aktivnih sastojaka, dozu i način uzimanja;
2. po preporuci liječnika ili ljekarnika;
3. najbolja metoda je svakako procjena nutritivnog statusa i tom prilikom se radi personalizirana preporuka dodataka prehrani.

Koje su najčešće pogreške prilikom odabira dodataka prehrani?
Možemo se složiti kako su dodaci prehrani posljednjih desetak godina doživjeli komercijalni zamah. Razvojem svijesti o pravilnoj prehrani, a prvenstveno o sveopćem zdravlju vlastitog organizma, dodaci prehrani postali su nezaobilazni korak u nastojanju da sami sebi osiguramo kvalitetan i dug život. Ipak, nerijetko se dogode pogreške u suplementaciji bilo zbog pomodarstva ili neznanja.

Neke od najčešćih pogrešaka s kojima se susrećemo su:

1. ne obraćanje dovoljno pozornosti na deklaraciju proizvoda,a na kojoj su navedene koncentracije i odgovarajući RDA standardi
2. nepoštivanje uputa proizvođača – više nije uvijek i bolje!
3. uzimanje više različitih dodataka prehrani istovremeno, a koji pak mogu imati loš krajnji rezultat (bilo kumulativni učinak ili ometanje jedan drugoga pri resorpciji).

Dodaci prehrani su postali svakodnevni „stil prehrane“ i prate nas kroz cijeli život. Od trudnoće, kroz djetinjstvo i odrastanje, kroz sportske i rekreativne aktivnosti do pozne dobi.
Očekujemo pomoć i u vrijeme sezonskih smetnji, kroničnih problema ili pak u cilju ljepote kose i kože. U novije vrijeme suplementaciju planiramo uz stručni nadzor gdje je moguće pratiti i slijedivost rezultata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime