Brokula je vrlo dostupno povrće a posebno ga preporučujemo za konzumiranje ako želite smršaviti jer jedna porcija sirove ili kuhane brokule (148 grama) sadrži samo 52 kalorije. Naravno ovo je bez ulja ili dresinga pa treba pokušati postići dobru gastronomsku formu vještinom ili dodatkom začina kao što su bijeli luk, papar ili pak preljevom od poprženih krušnih mrvica+ mljeveni orah. Jedna šalica nasjeckane brokule (91 g) sadrži 2,6 grama proteina (5% RDI).Biljni proteini su potrebni našem organizmu.

Cijela prosječna glavica brokule sadrži 207 kalorija, 15 grama vlakana, kao i zadovoljavanje mnogih dnevnih potreba za vitaminima i mineralima.
Još jedan razlog zašto je brokula trebamo uvrstiti što češće u jelovnik jest taj što je brokula skladište vitamina i minerala. 100 grama brokule sadrži 89 mg vitamina C što je 149% vašeg preporučenog dnevnog unosa (RDI). Ista veličina porcije brokule također vam daje 102 mcg vitamina K što je 127% vaših dnevnih potreba.
Jedna šalica nasjeckane brokule sadrži 567 IU vitamina A (11% RDI), 0,7 mg vitamina E (4% RDI) i mnoge vitamine B skupine.
Treba je oprezno i kratko kuhati do ugodne mekoće za konzumiranje Kuhana brokula uvelike smanjuje njezinu razinu vitamina i minerala. Na primjer, ako pojedete 100 g sirovih koplja brokule iz proklijale brokule daje vam 89 mg vitamina C. Međutim, 100 g kuhane brokule sadrži samo gotovo 65 mg vitamina C. Najmanji gubici su blanširanjem i kuhanjem na pari.

Budući da je brokula hrana s niskim udjelom ugljikohidrata i niskim glikemijskim indeksom,  brokulu možete konzumirati na keto dijeti. Pola šalice nasjeckane ili kockice brokule sadrži 2,9 grama ugljikohidrata i ima GI ocjenu 1. Neki ljudi vole peći brokulu kako bi napravili ukusan međuobrok na keto dijeti.
Ako je kombiniramo s namirnicom visokog GI postižemo uravnotežen GI cjelovitog obroka.
Ugledni časopis Frontiers in Genetics izvještava da brokula sadrži visoke razine glukozinolata. Ove prirodne komponente pomažu u stvaranju enzima zvanog glukorafanin koji ima antioksidativni potencijal. Zajedno s vitaminima A, C i E, glukozinolati ubijaju slobodne radikale koji mogu uzrokovati oksidativna oštećenja. Dakle, smanjuje upalne procese i oštećenje tkiva.


Sulforafan je još jedan snažan antioksidans koji se nalazi u brokuli i povezan je s prevencijom raka. Istraživači su otkrili da konzumiranje sirove brokule ili kuhanje na pari tijekom par minute pomaže u očuvanju spojeva sulforafana. U stvari, sirova brokula ima 10 puta više antioksidansa od brokule kuhane na pari dulje od 3 minute.
Sirovu brokulu i to mlade izdanke dodajemo u zelene smoothee što ih čini slasnim i nutritivno bogatim.
Osobe s osjetljivom sluznicom probavnog sustava ipak trebaju odabrati jelo s kratko kuhanom ili pak blanširanom brokulom.
Svi egzaktni parametri brokulu svrstavaju u namirnicu visoke gustoće a gastronomski spektri za uživanje u brokuli su brojni.
No, Journal of Clinical & Clinical Research kaže da je brokula goitrogena hrana. Goitrogeni mogu utjecati na to kako tijelo apsorbira hormon štitnjače T4. To znači da bi brokula potencijalno mogla negativno utjecati na osobe s hipotireozom. Potreban je oprez u takvom slučaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime