WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je objavila kratku uputu o prevenciji corona virusa i predlaže dobri stari bjeli luk.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

Mnogostruke su koristi njegove konzumacije:

– stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu.

– ima antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore

– ima antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu

– sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.

– sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima pa stoga i češnjak kao i drugo povrće smatramo iznimno zdravstveno vrijednim. Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka. Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kod pojedinih dermatoloških problema, problema sa dišnim sustavom a posebno kod kroničnog reumatizma i neuralgija. Sumporne termalne vode pomoć su i kod kroničnog umora te u antistres programima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime