Oprezni smo sa slatkišima kako ne bismo ugrozili liniju ali je jako teško ne pretjerati u unosu NaCl….Suho meso, kiseli kupus, salame i jela se ribom i u umjerenim količinama znače neumjeren unos soli!!! Kako pomoći organizmu brzo i jednostavno???? Jelima sa CIKLOM!!!!

Skromna cikla nije niti malo zahtjevna za pripremu. Svježa se može naribati samostalna ili sa ribanom mrkvom i pripremiti kao salata. Sok od cikle pripremite obavezno uz dodatak vode (razrijeđen).U koncentrat soka od cikle možete dodati i 1-2 dcl ohlađenog čaja a sok cikle se dobro slaže i sa limunadom.

Ukoliko termičkom obradom želite imati minimalne gubitke nutrijenata ciklu radije ispecite u pećnici (a ne kuhati)a potom usitnite i začinite kao slatkastu salatu ili prilog.

Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna.Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij,pigmente betanin i betain ali i antocijan …..pravo su blago u cikli.

Znanstveno je potvrđeno da potiče detoksikaciju ali I smanjuje krvni tlak što je posebno važno za zimu jer zimski jelovnici gotovo redovito obiluju soli I ugrožavaju tlakaše.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime