Sve je u znaku rogača

 

Drugu svijeću na ovogodišnjem gastroadventskom vijencu zapalili su splitski radijski novinari, a ovog adventa u središtu pozornosti je – rogač. Kako kaže autorica projekta, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, rogač se u prehrani koristi više od 4000 godina, a njegovih ljekovitih i blagotvornih svojstava svakako bi se trebalo prisjetiti danas. Rogač je dio Mediterana, a mediteranski način prehrane je zlatni standard u nutricionističkom i zdravstvenom smislu, a Dalmatinska kuharica je ogledalo važnosti naše regije u istome.

O tome se govorio upravo danas u splitskoj osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac, gdje je druga svijeća i zapaljenja, a u sklopu humanitarne akcije za štićenike udruge Anđeli.
Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na ovom prostoru i tekovina je raznih kultura i utjecaja, koje se kontinuirano prenose s koljena na koljeno kao podloge za oblikovanje kulturnog identiteta hrvatskog Jadrana, njegove obale, otoka i zaleđa.

– Naš je zadatak to bogato nasljeđe očuvati i prenijeti novim generacijama kako se ne bi izgubilo pod utjecajem suvremenog načina života, stavljajući naglasak na vezu između održivog turizma i prirodnih izvora sirovina specifičnih za mediteransku gastronomiju. Razvijajući ovakav koncept razmišljanja kod naših učenika djelujemo na promicanje nacionalnog identiteta i zaštite baštinskih vrijednosti, a s dugoročnim ciljem da oni sami u budućnosti promoviraju i prenose osjećaj i potrebu za zaštitom istih svojim vršnjacima, gostima i turistima – kaže Olja Martinić.

Djelić gastroadventskog ozračja donosimo u fotogaleriji.