Svijeću nade i vjere prve adventske nedjelje ove su godine u bistro baru Splitska Coffee & Co. u Splitu zapalili novinari web portala uz predstavnike Turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije.

Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijeli znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmišljen je ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove se godine stavljaju u središte pozornosti.

Ugledni znanstvenici svake godine kreiraju listu najbolje prehrane na svijetu. Upravo je mediteranski način prehrane po petu godinu zaredom proglašen najboljim načinom prehrane i to u konkurenciji od čak 40 dijeta. Rang listu objavljuje Odjel za zdravlje US News@World Report. Visoko rangirane dijete po njima su sigurne i razumne, a sve u njima potkrijepljeno je znanstvenim tvrdnjama. Podsjetimo kako mediteranski način prehrane ili mediteranska dijeta nije zatvorena i definirana lista namirnica, niti popis jela koji jamče slijed ovog modela prehrane. Upravo to potvrđuju nalazi s arheološkog nalazišta u Starohvarskom polju.

„Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom“.

Suorganizatori i domaćin paljenja 1. svijeće Gastroadventa u Splitu je Splitska Coffee & Co. uz gastropartnere: Vina Đuzel iz Imotskog, Gastromanija iz Podstrane i ugledni splitski restoran Zrno Soli.

Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja s 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.

Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

“Danas smo zapalili prvu gastroadventsku svijeću u okviru projekta Štorije o’ spize i Adventa u Splitu. Ujedno imamo mogućnost uživati u iznimnoj gastroponudi i namirnicama koje su svima dostupne, a koje smo pomalo zaboravili. Kad se pripreme na ovakav moderan način, ne samo da dobro izgledaju, nego su i dobre za jesti. Pozivamo građane da pokušaju od njih napraviti svoju blagdansku gozbu”, kazala je direktorica Turističke zajednice Split, Alijana Vukšić.

“Po našim trgovima, ulicama, parkovima, u obiteljima i ovdje palimo prvu adventsku svijeću. Činimo li to zbog folklora i tradicije ili je palimo da ona uistinu rasplamti plamen ljubavi u našim srcima te da tako pomognemo svima onima kojima sigurno u ova sretna vremena treba naša pomoć – to je centralno pitanje. U konačnici, sastavni je dio svega ovoga i njegovanje mediteranske prehrane. Ona ne smije biti samo tradicija, nego u našoj svijesti ono najbolje što Hrvatska ima. U tom duhu danas palimo prvu adventsku svijeću te u vjeri i nadi da će svim ljudima dobre volje zasjati kako bismo dočekali betlehemsko svjetlo”, poručio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Za bogat gastroadventski stol pobrinula se chef Deni Bobek sa svojim timom. Na meniju su se našli mastika uštipci, Bakina Bara (varivo od leće, graha, ječma, pancete), Ribarska Bara (brudet od liganja, slanutka, kukuruza, graha), Crni orzoto (crni rižot bez riže), pohana srdela, pašteta od kozica, svježi lubin u škartocu na starinski način, okruglice od leće sa špagetima i brojne druge delicije.

“Ovom prigodom predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a među njima ima i autentičnih. Cilj nam je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani”, kazala je Bobek.

Prema ideji Šime Kovačevića, pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, a cilj je obilježiti 50 godina od kada su Pakleni otoci zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog odnosno zaštićenog krajolika.