Jela s lećom, ječmom, slanutkom, prosom bila su u središtu pozornosti tijekom paljenja druge gastroadventske svijeće u novootvorenom splitskom Hotelu Ambasador, koju su zapalili splitski radijski novinari.

To nije slučajno. Upravo na splitskoj Zapadnoj obali, gdje je i Hotel Ambasador, postavljene su ploče s imenima splitskih olimpijaca, zbog kojih je ovaj grad i dobio titulu najsportskijeg. A lećom, ječmom, slanutkom i prosom hranili su se i starogrčki sportaši.
Naime, istraživači su u nekadašnjem starogrčkom središtu Efesu pronašli kosti boraca iz arena šro je bilo važno u dokazivanju njihove sportske prehrane.
Borce su zvali Ječmeni ljudi. Imali su pokrovitelje tj. sponzore koji su brinuli o njihovom zdravlju i prehrani. Upravo je ječam, zob i proso, a posebno ječam bio u svakodnevnom jelovniku.

Kada pogledamo nutritivni sastav ječma koji im visoku kalorijsku vrijednost a nizak glikemijski indeks nije slučajno da su ga stavili u centar prehrane tadašnjih sportaša. Jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži vit B12 a organizmu osigurava vitamine A, D, E te vrlo važne minerale ( Fe, MG, J, Co.Zn).

‘Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života domaćeg stanovništva ali i poseban dragulj koji ugostitelji nude svim posjetiteljima. Vrijeme je povećanog interesa za sport, a tako je bilo i kroz povijest. U Antičko doba slavljeni su sportaši o čemu svjedoče brojne skulpture. O njima smo naučili iz dijela umjetnika pa tako Apoksiomen predstavlja atletičara nakon utrke dok sa svoje kože otklanja prašinu i znoj. Bili su očito vrlo utrenirani a danas znamo i da su pazili na prehranu’, poručuje autorica Gastroadventa, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.

Zahvaljujući mudrosti u brtvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni. Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.

‘Ova jela koja danas kušamo imaju još jedan dodatak, a to je varenik. Sportaši su i antičko doba trebali mikro i makro nutrijente. Ako spojimo ova naša jela, dodamo žlicu varenika zaokružili smo obrok kojim se mogu održati olimpijske destinacije. Mi smo u prilici da možemo obnoviti neke od tih recepata i obogatiti ih novim znanjem. Varenik daje tipično mediteranski slatko-kiseli okus. Danas ćete kušati brački varenik koji je zaštićen kao nematerijalna kulturna baština. Ova sportska nedjelja i sv. Barbara neka budu u znaku varenika’, kazala je Olja Martinić.

Zanimljivo je da se na sv. Barbaru na otoku Braču kuha se jelo ‘bara’. U tom čarobnom jelu je devet sočiva i to: biži, bob, sikirica, slanutak, fažol, fimentun, sočivica, orzo i pšenica. Bara se kuha i u drugim krajevima i negdje s pet, a negdje čak i sa 13 grahorica + žitarica. Važno je da mora biti neparan broj i to se jako pazi.

Stipe Medić, direktor Hotela Ambasador kazao je kako se hotelski restoran i prehrana baziraju upravo na mediteranskoj prehrani.

‘Napokon smo dobili hotel u središtu Splita koji će se moći baviti poslovnim turizmom. Sigurna sam da će biti u samom vrhu gastro scene u Splitu koaj je postala poznata u svijetu. Danas je sv. Barbara i danas se upravo jedu namirnice koje su ovdje na stolu. Naučimo danas nešto nove od Olje i svih koji su s nama da nam ispričaju kako se to radi’, poručila je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

Marko Franulić, vinar, koji radi varenik pojasnio je kako se kuha.

Gastroadventski bogati stol prepun prehrambenih delicija, zajedno sa svojim kolegama, osmislio je i pripremio chef Ivica Katić a sve u skladu sa našem slavljenu sporta i leguminoza.

‘Odlučili smo se za baru koju smo obogatili raštikom i molom. Napravili smo leću s domaćim sušenim kobasicama, popečke od slanutka sa ciklom, srdele pohane s kremom od slanutka i cikle. Fritule smo obogatili likerom od mastike. Napravili smo talijansku torbu koja se radi o namočene pšenice…’, kazao je chef Katić.
U duhu tragova prošlosti, pila su se i autohtona vina. Siniša Koceić iz Wineboxa predstavio je Zlataricu, autohtonu sortu vrgoračkog vinogorja iz vinarije Pilač i plavac mali s  položaja Ivan Dolac na otoku Hvaru mladog vinara Marija Carića iz njegove vinarije Bell’Iakov. Ove dvije dalmatinske sorte izvrsno se sljubljuju s grahoricama koje su na meniju.

MENI

HLADNO PREDJELO

⦁ Salata od pšenice sa zelenim povrćem
⦁ Srdela na Milanski s kremom od slanutka i cikle

TOPLO

⦁ Orzo s dimljenim plodovima mora

⦁ Bakina Bara s raštikom i molom

⦁ Varivo od leće s domaćim kobasicama

⦁ Pšenica i cikla A la Risotto

⦁ Popečci od pšenice i slanutka

A OD SLASTICA

⦁ Pastiera
⦁ Fritule s likerom od mastike

Prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari.

PARTNERI:
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.
Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na  zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.
Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime