U nedjelju, 15. prosinca 2019. godine u restoranu Andrea Nirs, svijeću treće adventske nedjelje zapalili su novinari TV kuća uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije.

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiče mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Tako je ove godine centralna namirnica ružmarin, najsnažniji antioksidans među mirišljavim biljkama.

Raskošan gastroadventski stol djelo je osoblja restorana Andrea Nirs. Tako su se na meniju od hladnih jela pronašli nadjeveni šeširići (punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom), rustikalne rolice od tikvica s kozjim sirom (trakice tikvica punjene kozjim sirom), balancana i tikvica u duetu (balancana i tikvica u salati začinjene aromatičnim biljem), morska  čarolija u mediteranskoj marinadi (srdela, crveni luk, lovor, ružmarin,maslinovo ulje,češnjak), blagdanska pjenica od bakalara (bakalar, krumpir, maslinovo ulje,češnjak), žemljice  s krumpirom i ružmarinom (kruščić s krumpirom i ružmarinom) te focaccia (tanka pogača s ružmarinom, maslinovim uljem i soli). Među toplim jelima bili su svinjski file na način šefa kuhinje (svinjski medaljoni, aromatični maslac, krumpir, bundeva, luk, slanina, ružmarin), dalmatinka u ružmarinu (frikando punjen mrkvom, blijelim lukom i slaninom u pikantnom umaku sa ružmarinom i domaćim njokama) i mesna šarena rapsodija (savici od piletine punjeni povrćem i slaninom u aromatičnom  umaku).

Posebnost događaju ovoga puta daju tradicionalni škotski recepti koje je tjednima pripremao gospodin Kenneth Armstong Ken. Tako su uvaženi gosti imali priliku isprobati Christmas cake, Short  bread, Fruit mince pies i Rosemary  butter biscuits koji su bili posluženi uz škotski single malt whiskey.

Uz podršku TZ Bola, pridružili su nam se i predstavnici Srednje škole Bol s jelima iz njihove knjige „Divlji pijat“. Oni su za ovu prigodu pripremili brucchette s mišancom, domaće raviole s mišancom, quiche s mišancom, kao i različite verzije kolača s ružmarinom, ružmarinovo vino i koktel s motarom.

Projekt Srednje škole Bol, “Divlji pijat” službeno je započeo 1. travnja ove godine uz potporu Ministarstva kulture i lokalne zajednice. Nakon odrađene terenske radionice “Hodam, učim, berem, jedem!” na kojoj su učenici naučili prepoznavati samoniklo bilje, kakva su njihova ljekovita i nutricionistička svojstva te koji dio biljke se koristi, učenici su i pripremili jela od ubranog bilja (po receptima koje je osmislila voditeljica projekta Ada Seferagić). Iz toga je i proizašla ideja o knjizi. Novinarka i fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila vrhunskim fotografijama. Pomoć su pružile i novinarka Matea Domitrović te koordinatorica projekta i urednica knjige Maja Duka, a za dizajn knjige zaslužan je Dragan Karanušić.

sdz

Dio atmosfere prenosimo Vam kroz galeriju slika!