Neki podaci nam govore da čak 300 milijuna ljudi boluje od migrene koju sami oni opisuju kao užasnu glavobolju. Simptomi su intenzivni, a osobe koje se susreću s migrenom temeljem iskustva provode selekciju hrane kako bi smanjili epizode glavobolje i njenu snagu. Većina osoba i struka navodi kako im hrana i piće mogu biti okidač za stvaranje migrene. Unos velike količine soli (Na), dodataka hrani, aditiva i konzervansa u prerađenoj hrani, kofein, tanini u crnom vinu i crnom čaju, kava, dimljena hrana i stariji sirevi mogu biti pokretači migrene.

Isto tako istraživanje je pokazalo da mnogi oboljeli od migrene imaju i nešto drugo zajedničko: nedostatak prehrane u jednom ili više osnovnih vitamina.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu CNS i Neurological Disorders Drug Targets osobama sklonim migreni predlažu se dodatni unosi folne kiseline (vitamin B9) i vitaminia B6 i B12.

Istraživački tim s australijskog sveučilišta Griffith (2009. godine) dokazao je kako folna kiselina i vitamini B6 i B12 mogu smanjiti ozbiljnost i učestalost migrena među uzorkom oboljelih od migrene.

Studija objavljena u časopis Electron Physician, a koju su obavili znanstvenici u Iranu pokazala je da nedostatak vitamina B2 može biti povezan sa migrenom.

Sve navedeno pokazuje kako  osobe sklone migrenama  trebaju uzeti u obzir dijetetske preporuke, a posebno one koje se odnose na povećan unos vitamina B skupine. B kompleks sa radiolom posebno je poželjan kod osoba izloženih stresu.

Razine B vitamina mogu se prethodno izmjeriti kako bi se po potrebi pojačao unos onog B vitamina za kojeg se ustanovi značajan nedostatak.

Najvažnije je  dostatne  količine  vitamina B skupine unositi redovitom mješovitom prehranom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime