Najveća svjetska kampanja cijepljenja u punom je jeku. Mnogi su se cijepili i očekuju drugu dozu dok su milijuni ljudi u isčekivanju svoga termina. Najveći broj osoba potvrđuje kako nakon cjepiva nema nikakvih poteškoća ili imaju vrlo male nuspojave, a to su povišena temperatura, bol u mišićima, mučnina i umor.

Kako bi se primjereno pripremili za cijepljenje, a i nekoliko tjedana nakon cijepljenja dobro je uvažiti nekoliko pravila.

Piti dovoljno vode i unositi namirnice bogate vodom

Generalno je važna unositi dovoljno vode, a posebno u fazi prije cijepljenja te neposredno nakon cijepljenja. Osim vode, važno je unositi i povrće koje ima visok postotak vode. Sve lisnato povrće, salata, krastavci, tikvice i slično sadrže značajne količine vode u kojoj su i važni nutrijenti. Ujedno jamče i dostatan unos vlakana.
Mjerite količinu vode koju unesete, a za smanjenje napetosti ili nervoze probavnog sustava koristiti blage čajeve (stolisnik, menta, dječje čajeve).

Smanjiti unos slanih i rafiniranih namirnica

Pretjeran unos soli i rafiniranih namirnica značajno opterećuje naše bubrege te može opteretiti probavni sustav. Hrana bogata vlaknima presudna je za opušteno tijelo i osnaženi imunološki sustav. Cjelovite namirnice doprinose otklanjanju osjećaja laganih mučnina.

Isključiti konzumiranje alkohola i gaziranih slatkih pića

Izbjegavanjem alkoholnih pića, dajete podršku imunološkom sustavu jer brojne studije u časopisu Alcohol Research potvrđuju kako alkohol oslabljuje imunološki sustav. Nesporna je i povezanost dehidracijei konzumiranja alkohola.
Gazirana pića mogu dovesti do povećanja osjećaja mučnine koje nastupi uslijed straha i panike u vrijeme cijepljenja.

Uravnotežena i uobičajna prehrana

Prije cijepljenja ne treba opteretiti organizam zasićenim masnoćama. Prednost dati hrani koja je lakoprobavljiva i ne izaziva napuhivanje. Navedeni period nije poželjan ni za eksperimentiranje s namirnicama s kojima prije niste imali iskustva.
Odgoditi dijete, detox programe i programe pojačane tjelesne aktivnosti.
Držite se uobičajnih tjelesnih aktivnosti, izbjegavajte intenzivno znojenje i suzdržite se od programa redukcijskih dijeta ili pak postova.

Nisu preporučljivi detox programi koji se baziraju na čajevima ili dodacima prehrani koji potiču organizam na pojačanu aktivnost koju popularno nazivamo detox.

Ne odlazite gladni i žedni na cijepljenje i ponesite obavezno sa sobom vodu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime