Mirna i topla vremena pogoduju ribolovu. Raspravljamo o kvaliteti i važnosti ribe, ali pravi argument pri našem odabiru je najčešće cijena.

Stoga je opjevana i mirišljiva srdela u ljetnim mjesecima rješenje za mnoge riboljubce. Kaže se kako je sitna riba (može narasti najviše do dužine 25cm) ohranila generacije na priobalju. Rasprostranjena je po cijelom Jadranu.

U 100 grama srdele ima oko 100 kcal, obilje minerala i vitamina topljivih u ulju.

Masti, kojih ima i do 13%, zbog svojih se karakteristika iznimno preporučuje u prehrani ljudi.

Brojne znanstvene studije govore u prilog teorijama o povoljnom utjecaju plave ribe na fizičko i mentalno zdravlje. Tako se ističe kako konzumacija plave ribe pospješuje zacjeljenje rana, utječe na boljitak kardiovaskularnog sustava, uvjetuje kakvoću kostiju…

Za ribu kažemo kako je lakoprobavljiva hrana, ali važno znati da je bijela riba lakše probavljiva od plave te je bolje srdele i lokarde jesti znatno prije odlaska na počinak. Uz srdele ide dobro ulje i sva jela od svježeg povrća, bilo kuhana, bilo kao salata.

Srdela se može pripremiti na brojne načine: pečemo je, pržimo, kombiniramo uz drugu ribu,dobro se slaže s većinom povrća.