Nakon ljetnog opuštanja uživanja uz dosta sladoleda i obilja slatkih pića, hladnog piva slijedi pokušaj povratka u „svoj“ konfekcijski broj.

Stopala se navikavaju na cipele a tijelo na remen. Najkomfornije i opće poznate su selektivne dijete i to u cilju sagorijevanja masti bez gladovanja. Selektivne dijete u cijelosti ili pak u velikoj mjeri isključuju određenu skupinu hrane.

Tako imamo dijetu bez ugljikohidrata, zatim dijetu bez ili pak dijeta sa sokovima od voća i povrća.

Ukoliko uz dijetu i veliko odricanje kilogrami miruju potražimo namirnice koje ubrzavaju metabolizam.

Fat burners, sagorjevač masti, ubrzivač metabolizma (po tumačenju većine) dovodi do jednadžbe: jedeš, a ne debljaš se. Najčešće se radi o popisu začina i dodacima poput ljute paprike, đumbira, cimeta, soka od celera, papra, pelina, čaja od korijena maslačka, a posebno se ističu zeleni čaj i kava.

Iz navedenih namirnica i biljaka se procesom liofilizacije mogu ekstraktirati aktivni sastojci tako je kroz dodatke prehrani moguće unos aktivnih sastojaka iz namirnica koje pojačavaju metabolizam u koncentracijama koje su veće od količine aktivne tvari koje organizam može dobiti iz same namirnice.

Istraživanja pokazuju da prisustvo navedenih dodataka i pijenje čaja može pojačati metabolizam u manjoj mjeri. Korist zelenog čaja je potvrđena ali važna je činjenica da većina istraživanja na ovom području uključuje velike doze dodataka ekstrakta zelenog čaja, a rezultati do kojih se došlo neće se odnositi na ljude koji redovito umjereno piju zeleni čaj.

Na brzinu metabolizma znatno više utječe odnos masti/proteina/ugljikohidrata u odnosu na pojačan unos namirnica kojima se pripisuje „fat burne“ učinak.

Stoga odustanite od gladovanja, dijeta s malim brojem namirnica, jer znanstvene tvrdnje upućuju da manjak makronutrijenata i mikronutrijenata usporava metabolizam.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime