Umjerenost je ključna kada jedete jaja.

Pitanje koje se vrlo često postavlja je koliko jaja je idealno u jelovniku. Od poznatog slogana „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“, pa do prevelikih opreza u unosu jaja, nismo pronašli odgovor na pitanje o optimalnom broju jaja.

Ne postoji određeni preporučeni broj jaja za zdravu prehranu. Ako vas brine previše, možete jesti samo bjelance, a možete ih koristiti u kuhanju i pečenju. Žumanjak sadrži sve hranjive sastojke, ali bijeli dio sadrži 4 grama proteina, što ga još uvijek čini zdravim.

Dnevno trebamo 1 g proteina po 1 kg tjelesne mase. Proteine dobijemo i kroz mlijeko i mliječne proizvode, ribu, meso… Biljni proteini također se zbrajaju u preporučeni dnevni unos od oko 1 g.

Nutritivno gledano jaje je visokovrijedna namirnica. Kažemo da jaje sadrži sve potrebno za život ali na sastav i količinu nutrijenata utječe način uzgoja koka nesilica.
Energetska vrijednost jaja pripremljenog za konzumiranje ovisi o načinu termičke obrade (kajgana, kuhano, poširano, omlet…).

Veliko jaje:

– Sadrži samo 77 kalorija, s 5 grama masti i 6 grama proteina sa svih 9 esencijalnih aminokiselina.

– Bogato je željezom, fosforom, B12, B2 i B5 (između ostalih).

– Ima oko 113 mg holina, vrlo važne hranjive tvari za mozak.

– Na ljestvici sitosti je među vodećim namirnicama (dugo boravi u probavnom sustavu), pa je dobrodošli u redukcijskim dijetama.

– Jaja sadrže velike količine antioksidansa luteina i zeaksantina, što oboje dramatično smanjuje rizik od dobnih poremećaja oka.

– Veliko jaje sadrži 212 mg kolesterola, što je puno u usporedbi s većinom druge hrane. – –

– ALI- jaja podižu vaš “dobar” HDL kolesterol i mijenjaju vaš “loš” LDL kolesterol iz malog i gustog u veliki, što je benigno.

– Sadrži selen pa je čest u tzv. dijetama za hashimoto.

Jaja sadrže obilnu količinu vitamina A važnog za zdravlje kože i očiju, vitamin D važan za imunološki sustav te za jake kosti i zube, vitamin E, koji je antioksidans i vitamin B 12, koji pomaže održati krvne stanice i živce zdravima.

Jaja sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina, visoko su koncentrirana s vitaminima i mineralima i jedan su od najboljih izvora kolina koji možete dobiti.

Najbolja su jaja obogaćena ili pastirana s omega-3 čija prisutnost u jajima ovisi o načinu hranjenja koka nesilica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime