Sama pomisao na čokoladne prerađevine ispunjava nas ugodom a izlozi sa posloženim čokoladama i čokoladnim bombonama su najotmjeniji.Čokoladni okus povezujemo sa ugodnim događajima ( posjet dragih osoba; rođendani;zavođenje i udvaranje…)

Znanstvenici pokušavaju potvrditi utjecaj sastojaka iz čokolade na naše raspoloženje.Tako psiholog Terry Horne i biokemičar Simon Wooton u svojoj knjizi „Teach Yourself: Training Your Brain” ističu kako očuvanju funkcija mozga doprinose tamna čokolada, meso i riba uz puno seksa.

Strast, ljubav i čokolada su isprepletene u treperave osjećaje.

Prve slastice u povijesti su zapravo osušeni zreli plodovi voća koje su prelivane medom a novije vrijeme čokoladom.

Među čokoladiranim voćem najcjenjenije su jagode u čokoladi, te anans, papaja, marelice i jabuka.

Pralina koju možemo s punim pravom nazvati originalnom hrvatskom je “kotonjada sa čokoladom” kaoja se dobije ukuhavanjem zrelog ploda dunje čiji komadi se prelijevaju čokoladom.

Mladencima se nekada u sobi ostavljao prošek i suhe smokve. Praline sa suhom smokvom, prošekom i bademima nikoga neće ostaviti ravnodušnim a iznimno su krepne.

Ako ste uzbuđeni od nadolazećeg sastanka te vas muče leptirići u stomaku dobro će doći praline sa anisom. Anis će smiriti nervozu ali i dodatno probuditi čula.

Vjerni i dugogodišnji parovi mogu koristiti praline kao svojevrsni podsjetnik.Nostalgični okusi koje nude čokolade sa rogačem i praline sa okusom ruma podsjeti će vas na prve izlaske.

Za vatrene i avanturi sklone parove sigurno će dobro doći čokolada sa ljutom paprikom.Ako se želite podsjetiti na ljetne ljubavi neizostavna je čokolada sa lavandom.Na trenutak će te se mislima vratiti u duge sunčane dane ( ili noći).

Za tradicionalnije osobe dobar odabir su praline sa marcipanom pod nazivom čoko-marcipan.

Umami nam je važan

Takozvani peti okus otkrio je profesor Kikunae Ikeda prije stotinjak godina, no od tada je napravljeno mnoštvo znanstvenih radova upravo na tu temu: ime je japansko, a znači dobar okus. –

Umami je bolji kod nutritivno siromašnih namirnica – Baš zato nam je fast-food tako ukusan i primamljiv! Umami, naime, daju aminokiseline, odnosno glutaminat. Možemo ga opisati kao punoća okusa: bogate njime su rajčice, govedina, soja, jaja, krumpir, SUHE SMOKVE,smeđe alge, tuna, lignje, škampi, svinjetina, piletina…

Neumorni ljubavnici će sigurno odabrati praline” Saće –ganache od meda i pinjola”, suhe smokve u medu il datule ili……

Sirove strasti

I ČOKOLADA SA ORAŠASTIM PLODOVIMA u nutricionizmu nazivaju .”ljubavni bluz”

II ČOKOLADE sa ružinim uljem koji se može poslužiti uz liker od ruža. Romantičan, poticajan i strasna. Liker od ruža je jedan od najstarijih napitaka kojemu su pripisivana afrodizijačka svojstva u orjentalnim kulturama

III Smokva suha samljevena kao dio sa tamne čokolade je najekstravagantniji čokoladni proizvod !!!! Bombastičan, ili će vas osvojiti zauvijek ili razočarati…..

“Strast je ono što pravi razliku između običnog i posebno…” poručuju iz čokoladu sa smokvom !!!!