U listu kupusa pronađena je Palčica. Sva simbolika moći kupusa je u toj divnoj priči koja pokazuje važnost i snagu kupusa. Blagotvoran je na brojne načine od rođenja.

Kupus je višegodišnja, kultivirana zeljasta biljka iz obitelji križara (obitelji Brassica).
Gotovo sve vrste kupusnjača imaju malu kalorijsku vrijednost, a to je 22-25 kcal na 100 g.
Uz brojne minerale i vitamine zanimljiv je njihov povoljan međusobni omjer koji doprinosi maksimalnoj iskoristljivosti. Takav primjer je dobar odnos Ca i Fosfora.

Dobro je poznato i da su pomorci izbjegli skorbut (bolest koja je posljedica manjka C vit) tako što su tjekom dugih plovidbi koristili kiseli kupus.
Manje je poznato da je on najbolji izvor vitamina U, koji je izvrstan faktor u borbi protiv čira na želucu, što je dokazao znanstvenik Cheney, koji je i izolirao vitamin U.

Koristio se i kao pomoć pri brojnim zdravstvenim problemima i to kao oblog. U slučaju mastitisa dojilje su njime oblagali dojke, a svaka oteklina na velikim zglobovima tretirana je listom kupusa.

Dugo su se tražili znanstveni dokazi za pomoć obloga lista kupusa.
Jednostavno zamatanje noge tj. bolnog mjesta kupusovim lišćem dovodi do smanjenja bolova u zglobovima i pomaže u ublažavanju simptoma artroze koljena.
Kupus ima antioksidanse (sulforafani, kempferol), a koji su odgovorni za njegova protuuplana svojstava. Jedna od studija iz 2013. objavljena u časopisu Arthritis i reumatizma otkriva da sulforafan blokira enzime koji uzrokuju razaranje zgloba.

Kupus protiv bolova u zglobovima i artroze koljena – istraživanje

Nadalje i Clinical Journal of Pain objavio je 2016. rezultate istraživanja čiji je cilj ispitati učinkovitost obloga od kupusova lišća u liječenju OA koljena (faza 2 i 3).

Pacijenti su podijeljeni u 3 skupine:

• Prva skupina tretirana je oblogama od kupusovog lišća svakodnevno najmanje 2 sata.
• Druga skupina liječena je topikalnim gelom za ublažavanje boli (diklofenak)
• Treća skupina nastavila je s uobičajenim liječenjem (uključujući lijekove protiv bolova).

Nakon 4 tjedna liječenja, pacijenti liječeni oblozima od kupusovog lišća zabilježili su znatno manje boli, poboljšanje funkcionalne invalidnosti i kvalitete života u usporedbi s onima koji su nastavili uobičajeno liječenje, ali ne u usporedbi s lokalnom skupinom gela protiv bolova.

Istraživači su zaključili da bi se oblozi od kupusova lišća mogli koristiti kao dopuna konvencionalnoj terapiji ili čak kao alternativa lijekovima.
Stoga se oblozi od kupusova lišća mogu preporučiti pacijentima s OA koljena, a također ih možete pokušati koristiti za ublažavanje drugih oblika bolova u zglobovima.

Može se zaključiti da je list kupusa zaštitio Palčicu i tako postaje važan u brojnim prilikama.

Jedno je sigurno, obloge nisu škodljive.