−”Izbacila sam samo kruh, tjesteninu, suhomesnate proizvode, masni sir i slatkiše. Sada dva puta mjesečno mogu jesti što poželim, ali organizam mi više ne traži toliko hrane kao prije. Ne jedem ništa nakon sedam navečer ” – veli nam Manja Buktenica

Na jelovniku 38-godišnje Manje Buktenice iz Kaštel Gomilice u srijedu su bile kozice s prosom za ručak, a fažoleti i dva kuhana jaja za večeru. Do prije pola godine jela je uglavnom brzu, gotovu hranu, dosta pizza i toplih sendviča, pudinge i kremaste kolače, i težila je čak 140 kilograma. Zahvaljujući vlastitoj upornosti i stručnom nutricionističkom nadzoru, danas nam ponosno pokazuje svoju novu figuru i 46 kilograma manje. Manja je zaista postala manja, i to u samo šest mjeseci!

− Uvijek sam bila normalne težine, ni moji nisu punašni, a ja sam od srednje škole gurala nekih 65 kilograma na metar i 74 centimetara visine. Prije nekoliko godina prestala sam pušiti i počela se nervirati zbog svakakvih sitnica. Sve mi je teško padalo osim hrane. Počela sam jesti sve više i sve nezdravije i postala ogromna, neprepoznatljiva. Hvatali su me trenuci slabosti, a začarani krug postajao je sve veći. Nisam znala kako se izvući. Pokušavala sam s nekim dijetama, ali kilogrami su se samo nakupljali.

Bila sam kao uspavana jer mi je debljina dosta škodila, nakon svakog obroka morala sam prileći. Budući da radim kao knjigovođa, kralježnica mi je dodatno patila, koljena su me boljela, ma sve mi je bilo tlaka. Onda se početkom prosinca prošle godine dogodio klik, uzela sam telefon u ruke i nazvala broj Olje Martinić, koja ima Savjetovalište za nutricionizam, a koji sam dugo držala u ladici bez volje da joj se javim. Bila je to, kako ja zovem, ljubav na prvi pogled! Uzela me je pod svoje i svakodnevnim savjetima i kontrolama učinila od mene opet normalnu ženu, na čemu sam joj jako zahvalna − kazuje nam gospođa Manja dok nam pokazuje nevjerojatne rezultate svoje krvne slike od prije šest mjeseci: visoki tlak, masnoće u krvi, masna jetra, šećer čak 12…

− Gospođa Olja mi je kazala da sam korak od operacije želučane premosnice, nalazi su mi bili jako loši. Odmah me je stavila na strogu dijetu radi saniranja masnoća u krvi. Jela sam puno vlakana, žitarica i povrća. Nakon tri mjeseca dijete bilo mi je dosta povrtne juhe, ali kilogrami su padali velikom brzinom, a ja sam se osjećala sve bolje − kaže Manja, koja je po preporuci Olje Martinić svaki dan otkrivala nova jela: integralnu rižu, proso, dinkel proizvode, sve zdravu hranu koju do tada uopće nije bila kušala. Kilogrami su se topili, a Manja nije gladovala, što joj je i danas nevjerojatno.

U auto samo kad mora

− Izbacila sam samo kruh, tjesteninu, suhomesnate proizvode, masni sir i slatkiše. Sada dva puta mjesečno mogu jesti što poželim, ali organizam mi više ne traži toliko hrane kao prije. Ne jedem ništa nakon sedam sati navečer. Sve u svemu, osjećam se odlično, čak sam svu odjeću bacila jer sam s konfekcijskog broja 58 pala na 44. Sada se odijevam na ženskom odjelu − kroz smijeh će nam ova Kaštelanka, kojoj su podršku u ovom makeoveru dali rodbina i prijatelji, a najviše suprug Ivo i 14-godišnja kći Ana, koja mamu od sreće neprestano grli oko struka, što prije nije mogla.

S užitkom prati mamu u svakodnevnim vožnjama biciklima i sama kuša nova jela s puno povrća.

− U auto sjedam samo kad moram, radije sam na biciklu ili u šetnji. Idem i na fitness u Magic Well i želim skinuti još koji kilogram, ne da bih bila superzgodna, nego da vratim kvalitetu svojem životu. Evo, sad se smijem kad me mnogi poznanici uopće ne prepoznaju, misle da sam Manjina sestra − kaže nam gospođa Buktenica, koja svima koji imaju problema s težinom poručuje da budu uporni i optimistični, te da se obrate stručnjacima za pomoć. I da nabave puno svježeg domaćeg povrća.

Autor: Merien Ilić

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime