Čokolada osigurava brzu energiju mozgu, dovodi do ugode i stimulira nas jer u mozgu oslobađa endorfine. Osobe u takvom raspoloženju su kreativnije te ugodnije za rad i suživot.

Brojni nutricionisti dvoje o eventualnoj pomoći u otklanjanju depresije jer smatraju da su sastojci u čokoladi koji mogu dovesti do poboljšanja realno nedostatni, ali svi se slažu da je ugoda topljenja čokolade u ustima za čokoladomane fantastična, pa je stoga treba jesti lagano i produljiti otapanje u ustima.

Antioksidativni učinak čokolade je dragocjen, ali tu su i vitamin B skupine te minerali poput fosfora, magnezija, kalija i bakra. Najzdravije su umjerene količine tamne čokolade. Naime, ona ima znatno manji glikemijski indeks u odnosu na mliječnu čokoladu pa nemamo onaj začarani krug “što je više jedemo – više nam se jede” tipično za namirnice visokog gliikemijskog indeksa).

Bogatija je nutritivnim tvarima a ugoda koju daje je jedinstvena. Kakao je zapravo nositelj zdravih svojstava čokolade pa je stoga bolja ona čokolada koja sadrži više kakao mase.

*Ovaj članak je izvorno objavljen u prilogu Dobra hrana Večernjeg lista