Činjenica je da se je ljudski probavni sustav najviše trpi naše blagdansko maltretiranje. Nakon nekoliko tjedana uporne nutritivne neravnoteže, povremenog preopterećenja i zatrpavanja konzumnim šećerima umoran od borbe probavan sustav ulazi u „lošu fazu“ a to znači i manja otpornost organizma u najezdi gripe.

Osjećaj kiselosti koji nagriza jednjak, napuhivanje u predjelu abdomena, probadanje i grčevi, osjećaj težine u želucu – sve su to simptomi koji mogu potrajati nekoliko dana a kao posljedica višetjednih neprimjerenih prehrambenih navika.

Prvo posežemo za čajevima koji umiruju sluznicu probavnog sustava. Tu se ističu menta, rooibos čaj, čaj sa koromačem. Izvrsnim se pokazao i čaj pod nazivom Sparkly. Budući da se radi o čaju od đumbira od pomoći je za saniranje nabujalih bakterija.

Drugi odabir su kompoti. Za pripremu kompota svakako odabrati neku od starih sorti jabuka i dunje čiji pektin je savršen za umirenje probavnih smetnji.Voće kuhati sa nekoliko klinčića i malo suhog grožđa .
U mlaki kompot može se dodati sok od limuna i to ½ ploda limuna na jednu šalicu kompota.

Treći odabir su probiotici.

Probiotici su živi bakterijski mikroorganizmi koji blagotvorno utječu na domaćina poboljšavajući njegovu crijevnu mikrobnu ravnotežu. Dodaju se u hranu ili se pak mogu pronaći kao dijetetski pripravci a koriste se samo dobro ispitani sojevi bakterija kao: Lactobacillus acidophilus, Lactoccocus lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei i Enterococcus faecium.

Ukoliko stanje probavnog sustava saniramo unosom namirnica bogatih probioticima potrebno je najmanje tjedan dana do pojave prvih vidnih poboljšanja.Nešto brže je ukoliko se odlučimo za preparat a isti nije lako odabrati. Ponuda je iz dana u dan sve veća a iskustva su različita.

Probiotici su najčešće neutralnog okusa i nisu posebno odbojni za konzumiranje. Mogu se piti uz obrok ili samostalno.Neki probiotici su više korisni kod osoba koje ujedno imaju opstipacije dok se drugi predlažu uz antibiotsku terapiju.
Određeni probiotici znatno pomažu kod osoba koje imaju napuhan trbuh dok su drugi korisniji kod promjena na koži kao reakcija na hranu.

JAKO JE VAŽNO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PROBIOTIK A KAKO BI NJIHOVA PRIMJENA REZULTIRALA PLODOM OBAVEZNO UZ ODREĐENI PROBIOTIK KORIGIRATI PREHRANU.

Niži pH u probavnom sustavu povoljniji je medij za probiotike!!!!!

Važno: u zaista velikom izboru probiotika na tržištu čija kvaliteta je zadivljujuća pravo zadovoljstvo mi je gotovo anoniman probiotik BIOMILK (Lactobacillus Bulgaricus) .
Činilo mi se potrebnim podijeliti svoje iskustvo možda nekome pomognem: 091 4009031

Osobe koje su dijabetičari, onkološki bolesnici, kirurški bolesnici i sl probiotike odabiru isključivo uz konzultiranje stručne osobe a o njihovoj konzumaciji OBAVEZNO izvijestiti svog liječnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime