Sve je spremno za školu i još samo treba spremiti marendu tj. užinu? Što je najbolje i to baš naj jer kada škola krene roditelji su pravi štreberi.
Kada je u pitanju optimalna prehrana školaraca namirnice koje su preporučene za svih su iste ali je razlika u kalorijskom unosu tj. količinu treba prilagoditi dobi djeteta.

Opterećeni smo tzv. školskim obrokom ali isti je dio dnevnog obroka koji je cjelina pa ga stoga treba promatrati baš tako. Važnije je kakav je dnevni obrok djeteta u odnosu na školski obrok kojima su sada svi opterećeni posebno kod male djece.

EdMontez from Pixabay

Treba li malo djeci obrok u školi?

Bebe po rođenju jedu svakih 3 sata. Kasnije se vrijeme između obroka i povećava. Organizmu treba dati vrijeme kako bi probavio unesenu hranu.
Djeca koja su u prva četiri razreda najčešće su u školi oko 4 sata. Zasigurno ne trebaju jesti svaka tri sata kao bebe.

Obrok prije škole je 30 do 45 minuta prije prvog zvona. Ako se radilo o optimalnom obroku prije škole učenik neće biti gladan nekoliko sati. U takvim slučajevima obrok koji unese u vrijeme školskog odmora više ima socijalno emocionalnu značajku nego nutritivnu.

Takav obrok mora biti:

Siguran (hrana se lako kvari na visokim temperaturama)

Nezahtjevan za konzumaciju (odmor kratko traje a otpad ne bi trebalo držati u košu u učionici …)

Ograničeno slan i ne sladak (Sol može prouzročiti žeđ kao i šećer )

Može se zaključiti da je potreban lagan zalogajčić no može i bez njega.
Djeca bi ipak u svojoj torbi trebala imati posudu s vodom. Voda treba biti na klupi i dijete može piti tijekom sata. Druge napitke planirati u vrijeme poslije škole (posebno sportaši).

Gary G from Pixabay

Djecu treba podsjećati na unos vode jer zbog zanesenosti i razigranosti zanemare pijenje i tek pri pojavi žeđi potraže vodu. Treba piti često, pomalo i samo sigurno piće tj. svježu vodu. Važno je da roditelji znaju da je voda kvarljiva.

Nutricionistički promatrano 3-4 sati bez jela je malo a 3-4 sata bez vode je puno.
Podsjetili smo se da za prve dane u školi treba krenuti s jednom ručicom u sigurnoj ruci a u drugu ručicu bočica vode. I to je sve što đaku treba.

A evo i jedna lijepa jasna posuđena tablica za one koji žele znati više.

Tablica 1. Usporedba količine kalorija između namirnica dobrog i lošeg izbora u 100 g proizvoda

Posuđeno od zzjzdnz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime