Kada je temperatura u okolini manja tijelo se zagrijava, a kada smo izloženi povišenoj temperaturi okoliša i povećanoj vlazi u zraku naš organizam se intenzivno rashlađuje i u tom uspije ukoliko mu osiguramo dostatan unos vode, nutrijenata i oblivamo ga iznutra i izvani.

Termoregulacija je proces održavanja tjelesne temperature unutar fizioloških granica.
Znojenje ima ulogu rashlađivanja organizma tj održavanje optimalne temperature tijela.
Upravo dragocjene kapljice znoja nastaju u organizmu kako bi smo izbjegli pregrijavanje koje nije uvijek bezazleno. Sastojci znoja su Mg, Cl, K, Ca, Na, ureja, mliječna kiselina, željezo, vitamin C, vitamini B skupine…

Termodinamički otvoreni sustav podrazumijeva ulazak tvari bogatih energijom koju trošimo za bazalni metabolizam i svakodnevne aktivnosti. Organizam napuštaju tvari koje su siromašne energijom i iznimno je važno osigurati unos koji odgovara stvarnim potrebama organizma. Pri velikim temperaturama okoliša znatno je povećana potreba u unosu tekućine ali nikako to ne smije biti velika količina tzv obične izvorske vode jer postoji opasnost ispiranja neophodnih elektrolita.Idealno je napraviti kombinaciju, vode, soka, čaja i ne zanemariti vodu unesenu voćem i povrćem. Po sastavu veliki dio povrća i voća je voda i to u kojoj su otopljene vrlo korisne kiseline, vitamini, minerali, šećeri…

Kako bi se lakše nosili sa vrućinama i imali što korisnije znojenje predlažem pet namirnica koje će pomoći vašem organizmu u održavanju ravnoteže u stvaranju i izdvajanju topline.

1. Borovnica

Borovnica je čudesna namirnica.
Sadrži tanine, antocijanide, flavonoide, vitamin C…
Izvrsan je prirodni diuretika a poznata je po fenomenu znojenja. Ukoliko se malo znojite borovnica će pojačati znojenje a ukoliko je znojenje intenzivno borovnica će doprinijeti uravnoteženju. Dovoljno je manja šalica borovnice dnevno, a idealno je u prijepodnevnim satima.

2. SUMMERITIME – Čaj od mente sa limunom

Menta ima desetke korisnih komponenata a posebno je korisno hlapljivo ulje mentol, koje ublažava probavne probleme, čisti respiratorni sustav i osvježava. Miris znoja uz mentu je ugodan, zbog toga što ima antivirusna i antioksidantna svojstva koja potječu od flavonoida rutina, luteolina, hesperidina, eriocitrina .U kombinaciji sa limunom ohlađen čaj je umirujući i zaštitujući.

3. Juha iz kesice

Ma koliko zazirali od ostvarenja suvremene prehrambene tehologije, znajte kako je pri ostvarenju optimalne temoregulacije od velike koristi našem organizmu juhica iz kesice.Brzo i jednostavno se priprema a često savršeno popravi nered u Na -K pumpi koji mi znamo „opteretiti“

4. Basen pulver

Basen pulver je proizvod pored kojeg nezainteresirano prolazimo ukoliko nam nutricionisti ne ukažu na njegovu ulogu.
Lupanje srca, malaksalost i kratki dah na visokim temperaturama možemo izbjeći boravkom u rashlađenom prostoru, debeloj hladovini i uranjanjem u rijeke i mora. Ponekad se posao, sportske i druge aktivnosti ipak događaju u stvarnom i prirodnom okruženju koje nam eto predstavlja problem. Sa bazen pulver-om će kapljice znoja biti poput mikro tuša, pa su neodgodive aktivnosti i pored vanjskih faktora manje stresne za organizam.

5. Špinat

Obiluje klorofilom, male je kalorijske vrijednosti pa time doprinosi ostvarenju formule: unesena energija = potrošena energija no posebno je dragocjen zbog svoje lužnatosti.
Potvrđeno je koristan za dubinsku izgradnju i rad mišića, a trebamo ga oko 250g na dan.

I dobro je što ove vrućine dolaze na kraju ljeta kada smo većinom prilagođeni tj klimatizirane jedinke. Hipotalamični „termostat“ dobro će odraditi svoj zadatak koji mu eto možemo olakšati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime