U nedjelju, 08.prosinca 2019.godine zapaljena je i druga adventska svijeća na ovogodišnjem Gastroadventu u Splitu. Kao i do sada, čast je pripala novinarima portala te predstavnicima turističkih zajednica i grada Splita .

Gastroadvent je manifestacija koja već deset godina za redom okuplja nutricionizam, gastronomiju i turizam oko mediteranske prehrane. Tako su ove godine središnju ulogu u cijeloj priči imali ružmarin i kozji sir.

Rapsodija   okusa i mirisa, djelo su cheffa restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood. Neka od ponuđenih jela, koja će posjetitelji Splita imati priliku kušati za vrijeme trajanja Gastroadventa, bila su Piruleta od kozjeg sira, Oreo sable od kave i maslina, Temaki kornet od nori algi, Fillet mignon wellington i mnoge druge delicije.

Posebnu čar ovom druženju dalo je vino Dobričić Villa Superior- berba 2017. Ono je proizvedeno od grožđa autohtone šoltanske sorte Dobričić  i odlikuje se tamnom, sasvim neprozirnom, crno-ljubičastom bojom. Intezivnog je višnjastog ukusa sa primjesama na džem od borovnice. Miris asocira na prosušeno voće poput suhe smokve, orašaste plodove ili čak na suhi list duhana. Godinu njegove berbe pamtimo po izuzetno suhom i vrućem ljetu što je ovo vino obogatilo ekstraktom i suhoćom.

Uz veličanstvena  jela i vina, uvaženi gosti imali su priliku kušati i najbolje ulje svijeta 2019.godine, zlatno ulje otoka Šolte. Šoltansko maslinovo ulje prvo je i jedino ulje iz Hrvatske s titulom “Best in Class” dobivene na “New York Olive Oil Competition “, jednim o najuglednijih natjecanja maslinara u svijetu.

Ovogodišnji Gastroadvent je i ekološke naravi. Tako su predstavljene razgradive vrečice za otpad namjenjene nautičarima, a s ciljem očuvanja Jadranskog mora.

sdz