Tijekom godine u nutricionističko savjetovalište među ostalima pomoć potraže osobe sa poteškoćama vezanim uz kosu (vlasište) te oni sa kožnim problemima.

Uz redovit liječnički tretman u prilici su da i hranom nastoje a često i uspijevaju odgovarajućom prehranom doprinjeti riješavanju svoga problema.

Zanimljivo je kako sredinom ljeta i početkom jeseni njihove smetnje su svedene na minimum ili se pak u potpunosti povučene. Kosa manje opada, a čirići nestanu. Jedan od razloga znatno boljeg stanja kod osoba sa problemima kose i kože je tzv “ljetna prehrana”. Unose se namirnica koje su tjekom ljetnih mjeseci dominantne na našim tržnicama.

Višak svježih i slasnih ljetnih plodova se obrađuje te prerađevine od voća i povrća imamo tjekom cijele godine . Ipak neke namirnice konzumiramo samo tjekom ljetnih mjeseci. Lubenica, dinja, veliki krastavci, vodenaste smokve, zelene tikvice i sl su namirnice koje nisu podatne za pripremu prerađevina i sokova. Ne možemo zamrznuti lubenicu, tikvice je teško kiseliti ili na neki drugi način pripremiti za dio godine kada ih nemamao netom ubrane.

Nabrojane namirniice imaju visoke prehrambene vrijednosti pa ih uz bobićaso voće držimo s pravom čuvarima zdravlja.

Smokva

Smokva je mediteranska biljka koju možemo svježu uživati većim dijelom ljeta. Na desetke sorti možemo susresti u našim krajevima a neke od njih se mogu sušenjem očuvati tjekom godine. Smokva je izvrstan izvor mineral i vitamina, šećera i vlakana. Pomaže kod čireva i gnojnih apscesa.

Važno je da u 100 g smokve nalazimo i oko 18 mg Mg koji štiti organizam od razornog utjecaja stresa. Nakon umornih dana ili pak burni noći nekoliko svježih i jedrih smokava vrlo brzo će oporaviti naš organizam. Smokva sadrži omega tri i omega šest esencijalne masne kiseline pa se posebno predlažu u vegeterijanskoj prehrani.

Iako oko 70-80 % svježe smokve sačinjava voda nije praksa priprema soka od smokve. Upravo je bogatstvo smokve u vlaknima te se predlaže nekoliko svežih smokava na dan…ili svaki drugi dan ako ste na dijeti.

Šljiva

Uistinu je to najrentabilnije voće koje se koristi u prehrambenoj industriji , domaćinstvu ..
Bijele, modre, crvene…slasne šljive su zapravo niske kaloriske vrijednosti i iznimno povoljnog utjecaja na organizam. Redovito konzumiranje šljiva umanjuje izglede za razvojem crijevnih parazita pa je važno kod djece izgraditi naviku konzumiranja šljiva.

Sok od šljiva se može pripremati u kombinaciji sa drugim voćnim sokom ali potreban je oprez i ne pretjerivati u količini kako se ne bi prouzročili diareju.
Iz razloga što su znanstvenici ustanovili kako u samo jednoj šljivi ima antioksidansa koliko u šaci borovnice šljiva je prozvana supervoćem. Neke sorte se ne mogu spremati sušenjem a za niu su dobra osnova za pekmeza te u njima treba uživati tjekom ljeta-Takva je bijela šljiva.

Krastavac

Krastavac je namirnica koja je vodeća po sadržaju vode. Čak 95-97% krastavca čini voda u kojoj su otopljene visoko vrijedne tvari.

Niske je energetske vrijednosti i obiluje K i Mg što je značajno za osobe koje imaju poteškoće sa povišenjem krvnog tlaka. Sportašima se predlaže za otklanjanje umora i grčeva u mišićima. Nasjeckan krastavac je služio kao maska za lice a budući da krastavac imasilicija, vitamina C i kafeinske kisleine potpuno je opravdana njegova primjena u kozmetičkom smislu. Za sve one koji nakon konzumiranja krastavaca osjećaju težinu u probavnom sustavu predlažemo konzumiranje krastavca zajedno sa mladim sirom ili jogurtom.

Sok od krastavaca je bolje piti u kombinaciji sa još nekim sokom od povrća npr sokom od mrkve i to ne u koncentriranom obliku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime