Početak zime obilježen je prehladama, gripama, virozom. Uvijek se upitamo kako ih izbjeći te nakon pojave prvih simptoma grizemo se krivnjom – je smo li mogli spriječiti?

Gotovo po pravili slijedi bombardiranje vitaminskim pripravcima, sredstvima koja podižu i snaže imuni sustav te unosimo u organizam obilje mirišljivih napitaka.

Njihovi eterični mirisi nam makar osvježe prostor i poprave raspoloženje.

Imunološki sustav posiše cink (Zn) koji je sastavni dio enzima no zaslužan je i za uspješno zacjeljivanje rana. Imamo li dovoljno tog dragocjenog minerala?

Ukoliko jedemo proizvode od cjelovitog zrna, leguminoze ( slanutak, grah, leću, mješavinu mahunarki..) te jaja ili pak grickamo sjemenke uljarica mala je mogućnost manjka cinka u našem organizmu. Zinkom je bogata puretina, tuna, oštrige,rakovi, soja i govedina.

Zink je izravno odgovoran i za održavanje vlažnosti kože.Nakon gripeali i kao posljedica hladnih vjetrovitih dana kože je suha i ispucala.

Obogatite prehranu jelima koja jamče dostatan unos ovog vrijednog minerala koji je kofaktor u više od 70 enzima.

Nedostatak cinka je vrlo rijedak a muškarci ga trebaju nešto više od žena. Preporučeni dnevni unos za muškarce je 15 mg a za dame 12 mg te evo nekoliko napomena koje će pomoći da osiguramo optimalan unos Zn:

  • jednom tjedno planirajte obrok na bazi leguminoza
  • jedite rižu ili pak orzo cjelovitog zrna
  • u kinu grickajte sjemenke suncokreta
  • par puta tjedno konzumirajte jela sa sojom
  • jednom u 10 dana uzmite jela sa iznutricama (švargle, krvavice, domaću paštetu od gušće jetrice) i to ako nemate ograničenja po drugim osnovama.

Kavopije oprez-kofein smanjuje apsorpciju cinka kao i tanin pa nije poželjno pretjerivati sa čajem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime