Željezo, bakar i kobalt razvijaju krvne stanice!
Plodovi mora i zeleno lisnato povrće idealan su obrok za „zdravu“ krv!

Željezo se nalazi u hemoglobinu, bjelančevini u crvenim krvnim zrncima koja prenosi kisik iz pluća u tkiva. U hrani se nalazi u dva oblika, kao fero željezo (vezano uz hemoglobin) u crvenom mesu, piletini, plodovima mora i drugim namirnicama životinjskog podrijetla i kao feri željezo (vezano uz slobodne proteinske nosače) u tamnozelenom povrću, proizvodima od cjelovitih žitarica, orasima i drugoj biljnoj hrani. Kava, čaj, namirnice od soje, velike količine kalcija, cinka i mangana spriječavaju apsorpciju željeza. Nedostatak željeza lišava tkivo kisika i može doći do anemije.

Bakar pomaže u stvaranju hemoglobina u krvi, te olakšava apsorpciju i uporabu željeza tako da crvena krvna zrnca mogu prenositi kisik u tkiva, upravlja krvnim tlakom i otkucajima srca, pomaže jačanju krvnih žila. Osim toga, svojim antioksidativnim svojstvima jača imunološki sustav i ima udjela u spriječavanju raka. Uz plodove mora i iznutrice kao najveći izvor bakra, nalazimo ga i u orasima, sjemenkama, zelenom povrću, crnom papru, kakau i vodi  koja prolazi kroz bakrene cijevi.

Kobalt je sastavni dio kobalamina (vitamin B12). Pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i obnavlja živčano tkivo. Nalazimo ga u jetri, bubrezima, mlijeku, kamenicama.

Vitamin K je nužan za zgrušavanje krvi. Vitamin K sintetiziraju bakterije debelog crijeva pa je rijedak slučaj deficita. Namirnice bogate vitaminom K su zeleno lisnato povrće, jetra i mlijeko.

Top 10 namirnica koje štite od malignih bolesti:

  1. mrkva
  2. brokula
  3. rajčica
  4. ljuta paprika
  5. češnjak
  6. špinat
  7. naranča
  8. soja
  9. zeleni čaj
Sanja Music Milanovic, MD, MPH

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime