Prisustvo u gastronomiji izborila je rikula zahvaljujući savršenoj prilagodljivost u kombinaciji sa drugim namirnicama. Uklapa se sa mesom, ribom i drugim povrćem. Jelu daje svježinu i rastresitu teksturu što je ugodno za vidjeti ali i pri susretu hrane sa nepcem. Nema intenzivan tj agresivan okus pa se njeno prisustvo i količina u obroku prilagođuje želji konzumenta. Iako je kupus po botaničkom rodoslovlju dominantna je u svojstvu salate i vrlo rijetko se jede termički tretirana. Ukoliko se i tretira to je iznimno kratko te uglavnom zapečena te čak i pri dodatku u wok.

Gotovo je redovi sastojak carpaccia i posebno ribljga. Prilikom konzumiranja svježega ribljeg mesa začinjenog limunovim sokom rikula umiruje intenzivan i ne baš ugodan okus svježe ribe. Ujedno je i dobar stabilizator obroka jer obiluje komponentama koje spriječavaju razlaganje svježe namirnice tj usporava prirodnu kvarljivost. Ovilje C vitamina i fitonutrijenata koje sadrži rikula obrok čine ispravnijim.

Predlaže se u organizam unijeti što više svježe rikule koja ima velike količine beta-karotena (1424 μg na 100 g); luteina i zeaksantina. Ove fitokemikalije su biološki aktivne supstance koje štite organizam od viška slobodnih radikala.Termičkom obradom rikule gube se velike količine ovih nutritivni komponenata koje u suvremenom stresnom okruženju iznimno potrebujemo kako bi umanjili štetne učinke slobodnih radikala.

Ukoliko nam je obrok obilan i organizam prenatrpan u probavnom sustavu će se znatno manje iskoristiti dragocjeni fitonutrijenti. Ukoliko želimo ostvariti što bolji zdravstveni učinak rikulu je najbolje konzumirati netom ubranu i ne sitniti je nožićem već temeljito sažvakati i jesi u umjerenom obroku sa dragocjenim djevičanskim maslinovim uljem, lanenim uljem ili pak mirišljivim bućinim uljem.

U 100 g rikule nalazi se čak 90 % vode ali vode u kojoj su otopljeni minerali prijeko potrebni u ljetnim mjesecima. Tako ćemo unosom matovilca organizam natopiti i nahraniti kalcijem, željezom, magnezijem za tlakaše važnim kalija i dr. Kako se matovilac jede uglavnom svjež tj termički ne tertian unosimo vitamin C provitamin vit A i biljne protein.

Salata od breskve, moccarele i matovilca

Za 4 osobe:

  • 3-4 breskve
  • 100 g sjeckanog marovilca
  • 250 g svježe moccarele
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol I bijeli papar po želji

Breskve isjeckati te pomiješati sa svježim matovilcom i moccarelom te odmoriti par sati. Prije konzumiranja dodati ulje, sol i popapriti.

Kus Kus matovilcom i bademi

  • 1 mjerica kus kusa
  • 150 g matovilca
  • Voda
  • Ulje, sol, cimet
  • 30 mg badema sjeckanih

Kus kus pripremiti sa vrućom vodom u kojoj je ulje, sol i cimet po želji. Napola ohlađenom kus kusu dodati bademe i na kraju matovilac. Može se jesti mlako ali je izvrstan obrok iz hladnjaka koji u vrućim danima posebno prija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime