Živite li u skladu s prirodom za obrok ćete planirati školjke baš u dane kada je prijatelj noći u punom sjaju budući da je tada sadržaj u oklopu školjke najbolji.

Ako pogledamo energetske tabele vidjet ćemo kako 100 g školjki ima oko 70 kcalali na jestivi dio spada trećina spomenute vrijednosti.

Školjke su bogate proteinima i vrijednim mineralima. Tako u 100 g dagnji nalazimo čak 5,8 mg Fe, zatim 29 mg Na, 320 mg K, 240 mg P, 88 mg Ca. Kamenice prednjače u sadržaju  Zn kojeg na 100 g ima 45 mg.

Dnevne potrebe za odrasle iznose 15 mg, a ističe se kao mineral koji štiti od raka prostate, poboljšava imunitet te je veoma važan u probavi bjelančevina. Sa cinkom se ne smije pretjerivati budući da se tako može narušiti ravnoteža bakra, što vodi u mikrocitnu anemiju s neutropenijom.

Po sadržaju vitamina pkoljke ne zaslužuju pohvalu. Ima ih u trgovinama, a vrijedni spomena su B vitamini.

Ako ste se odlučili za smrznute i očišćene plodove mora iz samoposluge, kod kojih je veći postotak jestivog dijela, poslužite se deklaracijom kako bi ste se informirali o nutritivnim vrijednostima. U takvom slučaju ne morate paziti na mjesečeve mijene i ravnati se po uštapu.

Sa školjkama iz čistog mora možemo prehranu učiniti znatno maštovitijom i korisnijom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime