Ako je u prirodi desetke vrsta šljiva svakako je najpoznatija modra šljiva- carica svih džemova. Zasigurno najomiljeniji slatki namazi su na bazi šljive i to naročito modre šljive.

Pristupačne je cijene svježa šljiva ( makar zasada) a kažemo kako je vrlo isplativa tj omjer kg šljiva i kg dobivenog namaza je prilično povoljan no najvažnije je da tijekom stajanja marmelade i džemovi mjesecima ne mijenjaju organoleptička svojstva.

Zreli plod je slatkasto kisel i ugodno mekan .Sadrži velike količine pektina koji u probavnom sustavu nabubri te na neizravan način usisavajući vodu pokupi i eventualne neželjene sadržaje u našim crijevima.Upravo nabunreni pektin daje osjećaj sitosti pa je poželjna namirnica tijekom dijete.Osim što se ističe visokim sadržajem antioksidansima nisu zanemarljive i voćne kiseline.

Zbog svih navedenih nutritivnih vrlina modra šljiva je izvrstan prebiotik .Zapravo su prebiotici hrana za rast dobrih bakterija koje su neophodne u našim crijevima a sadrže je određene namirnice.U prebiotike spadaju vlakna ( topiva i netopiva) te ugljikohidrati iz voća i povrća.

Valja napomenuti i sinergiju minerala, voćnih kiselina,vitamina i prebiotika pa stoga i predlažem neke obroke sa termički neobrađenim modrim šljivama.

Namaz od svježih šljiva:

  • 1 šalica očišćenih modrih šljiva
  • 1/3 šalice zobenih keksa
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica mljevenih oraha
  • 2 žlice jušne kako praha

Priprema:

Šljive i keks staviti u blender i dobro smiksati , orahe namočiti u maslinovom ulju i od njih u blenderu napraviti pastu.Ovako pripremljenu pastu dodati u mješavinu šljiva i keksa te na kraju okus po želji dodraditi sa kakao prahom.

Slastice od svježih šljiva:

  • 2 šalice svježih šljiva
  • 1 šalica kokosovog brašna
  • ½ šalice badema mljevenih
  • 1 šalica žute tikve prethodno kuhana ili pečena u pećnici

Sok od dvije naranče

Žutu tikvu skuhati i kruti dio dodati u blender zajedno sa odkotičenim i usitnjenim šljivama.Lagano smiksati i dodati pastu koju smo prethodno smiksali ( kokosovo brašno i bademe) .Sa sokom od naranče postići željenu kompaktnost smjese od koje možemo raditi okruglice i služiti ih u papirnatim mini čašicama .Okruglice po želji obložiti čokoladom u prahu.

Važno je znati da je šljive prije jela potrebno dobro oprati ukoliko su tretirane zaštitnim sredstvima tijekom uzgoja a najčešće jesu i to vrlo često.

Osobe koje imaju divertikule moraju temeljito žvakati plodove šljive a najsigurnija konzumacija je upravo miksati u blenderu

Modra šljiva (Prunus Domestica) je najsavršeniji prebiotik među voćkama !!!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime