Čisteći polja, vinograde, maslinike i sl. od nepristupačne kupine shvatit ćete da se radi o izrazito otpornoj biljci.

Svrstana je u jabučasto i bobičasto voće. Crni sočni plod ima veliku hranjivu vrijednost. Šetate li prirodom, opustite se grickajući kupine bez straha od suvišnih kalorija.

U 100 g ploda ima 28 kcal, organske kiseline, ulja, šećere… Prisutni su svi vitaminima B skupine, 20 mg C vitamina, obilje provitamina A i ostalih.

Po sadržaju minerala zaključujemo da se radi o voću velikih dijetoterapeutskih vrijednosti koje je odlično za proizvodnju sokova, želea i džemova.

Rabi se za pripremu kupinovog vina namijenjenog prije svega rekonvalescentima i osobama u razvoj.

U 100 g svježih plodova kupine imamo 210 mg K, 60 mg Ca, 30 mg Mg, 20 mg P, 1 mg Fe. Nećete pogriješiti napravite li slastice od kupina, dodate li ih sladoledu ili se odlučite za neku mliječnu kombinaciju (jogurt s kupinama..).

Tradicionalno se kupina rabila u borbi s crijevnim parazitima, za smanjenje menstrualnih tegoba, za jačanje organizma…

Spretni berači će zaobići oštre bodlje i uživati u prelijepim aromatičnim kupinama. Pitome plantaže kupina znatno su većeg ploda, a i stabljike su bez bodlji. Svakako se „kradljivci“ kupina teško mogu skriti jer svojom tinturnom  bojom kupina ostavlja neizbrisive tragove.

Kupina je namirnica poželjna u prevenciji koronarnih oboljenja, jača imunitet, vraća vitalnost, bistri um i odgađa starost.