Za dobar imuni sustav često se proziva koenzim 10. Ima ga dovoljno u organskoj hrani a nalazimo ga u lisnatom tamnom povrću, mesu lososa, srdelama ali i u soji, kikirikiju i nekim uljima.

Važno je naglasiti kako suvremena prehrana gdje dominiraju rafinirane namirnice ne može jamčiti potreban unos ovog snažnog antioksidansa kojeg često potražimo za pomoć u borbi sa jesensko – zimskim virozama.

Ukoliko vam je prehrana monotona te prevladavaju namirnice visoko tretirane za očekivati je oskudan unos koenzima 10. Ujedno valja naglasiti da količina koenzima 10 u stanicama opada godinama a posebno uslijed stresa, unosa alkohola, gaziranih pića, velikih količina kave i teške hrane.

Evo nekoliko napomena koje će pomoći da unesemo što više koenzima 10:

  • brokulu i špinat kuhati kratko
  • tamno zeleno povrće kuhati bez vode gdje je isto moguće
  • skuše i srdele peći na grilu i to kratko
  • koristite modrozelene alge
  • povremeno konzumirati goveđu iznutricu

Može li nam u borbi sa virusnim infekcijama i prehladom pomoći luk?

Poriluk, crveni luk, bijeli luk i ljutika u redovitoj prehrani pouzdano doprinose snažnijem imunom sustavu. Oslabljeni i već napadnuti organizam brže i uspješnije će se oporaviti ako prehranu obogatimo ovim namirnicama.No ne pretjerujte u količini jer ukoliko su sluznice oštećene virusom neće dobro reagirati an veće količine lukova i to posebno onih koji nisu termički tretirani.

Kiseli kupus i repu ne kuhati dugo niti na jakoj temperaturi. Njihov povoljan učinak na organizam maksimalan je ukoliko se pripremaju kratko , bez masnoća i soli te na nižim temperaturama. Ne izbjegavajte salatu od kupusa i repe posebno ukoliko znate da su iz organskog uzgoja.

NAPOMENA: u slučaju jačih viroza i pri povišenoj temperaturi većina osoba (naročito djece) ima smanjenu želju za jelom. Nikada ne prisiljavajte i ne sugerirajte unos hrane „preko volje“ ali osigurajte dostatan unos čaja, soka i juhice. Važno je da obrok bude ugodan!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime