Nakon ljeta na koži i kosi ostaju tragovi izlaganja suncu te uz sve zaštitne kreme moramo sebi priznati kako smo za jedno ljeto stariji. Preplanula koža je ugodna uz ljetnu odjeću.

Dvije opasnost koje ostaju a posljedica su UV zračenja su: 1) bore i oronuli izgled te 2) degenerativne pojave na koži.

Krajem ljeta i početkom jeseni dospijevaju tamno ljubičasti plodovi koji nude mogućnost usporavanja štetnih posljedica UV zraka uz slast.

Koje su to namirnice čija tamna boja odgađa starenje?

Tamno plava i tambo crvena boja koju nalazimo u ovom voću: grožđe, borovnica, masline, šljivi i kupinovom plodu zapravo potječu od komponente flavonoid – antocijan koji im i daje modro ljubičastu boju. Posebno su snažne boje sorte grožđa plavac mali, kupina iz planina te šumskih borovnica.

Nikako ne podcjenjujte običnu šljivu. Obiluje kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem ima fosfora, mangana a od vitamina smatra se dobrim izvorom vitamina A, B, C, E.
Šljiva sadrži i za organizam korisnu jabučnu, folnu i grožđanu kiselinu.
Idealna je za detoksikaciju i pri dijetama. Budući da su šljive bogate pektinom samo nekoliko šljiva je dovoljno za pojavu osjećaja sitosti. Pektin u probavnom sustavu ima mogućnost bubrenja i time jamči optimalnu probavu.
Potrebno je biti oprezan u količini konzumiranih šljiva koje imaju blaga analgetička, antipiretička , i značajna laksativna i diuretička svojstva. Veće količine mogu prouzročiti kolike a blagotvorni učinak će se postići svakodnevnim konzumiranjem nekoliko šljiva kroz duži vremenski period.

Ljubitelji slatkih jela mogu kušati izvrsnu deliciju pripremljenu od:

  • 10 usitnjenih svježih šljiva
  • 20 g prosa
  • 10 suhih grožđica
  • 2-3 dcl vode

Kuhati dok pros one omekša.
Ovo slatko jelo se može svrstati u top anti age jelo, ima sve što naša koža treba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime