To je plod koji u mediteranskoj prehrani zauzima važno mjesto, koji hrani, krijepi, a nesporan je njegov povoljan učinak na organizam.

Smokva je voće ugodnog okusa, iznimne nutritivne vrijednosti čije čije je podrijetlo na prostorima istočne obale Sredozemnog mora.

Plod smokve sadrži K, Ca, P, Mg, Fe  vitamine B skupine i C vitamin.

Zbog svoje velike energetske vrijednosti smokve su dobre za sportaše, djecu u razvoju, učenike, a potiču i povećanje kilograma.

Važno je napomenuti kako u 100g smokve daje energiju od približno 60 kcal, pa je potreban oprez ukoliko se ne želite udebljati.

Zbog povoljnog utjecaja na probavi sustav smokve našle svoje mjesto u dijetoterapiji. U narodnoj medicini se mermelada od smokava koristila kao sredstvo protiv kašlja, jer ublažava tegobe pri pojavi kašlja.

Adam je proslavio smokvu, a mi smo pokušali približiti ugodnu smokvu svima  koji su dvojili pri obilasku tržnica.

Osobe koje imaju probleme sa šećernom bolešću, trebali bi se suzdržati i dobro kontrolirati pri jelu tog „rajskog voća“.

Ublažava probleme u menopauzi, sportašima daje potrebnu energiju i čuva organizam od viška slobodnih radikala. Suha smokva je izvrsna namirnica za planinare, a spasila je brojne moreplovce.

Generacije djece na Mediteranu odrasle su uz džem od suhih smokava. Pri kuhanju smokve šarena paleta aroma se postiže dodatkom naranče, rogača i sušenih badema.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime