Sokovi od povrća imaju značajno mjesto u dijetoterapiji  i posebno su prisutni u jelovnicima osoba koje su na terapijama detoksikacije. Najpopularniji su sokovi od rajčica oposebno popularni zbog likopena te sok od mrkve zbog beta karotena.Tu su sokovi od cikle, selena i peršini. Atraktivni su i neki manje poznati sokovi ne bez stručnog nadzora i potvrđene indikacije ne predlažu se sokovi od đumbira, luka, poriluka, špinata.

VAŽNO: sok pripremati isključivo od zdravog i zrelog voća i povrća. Oštećeno voće i povrće koje ima tragove truleži ne koristiti za pripremu soka i nakon što sporni dio ploda odstranimo

NAPOMENA: Osobama osjetljive na salicilate ne prporučuje se unos sokova.

KOMBINACIJE  u kojima zapravo imamo sokove od nekoliko vrsta voća sadržaj čine nutritivno bogatijima a i možemo kreirati okuse po želji.

Jabuka, mrkva, breskva su namirnice čiji sok se izvrsno slaže sa većim brojem cijeđenih voćki ali i povrća.
Ako prilikom sjedinjavanja sokova novo nastali sadržaj promjeni boju i nije ugodnog okusa bolje je taj sok ne konzumirati.
Primjetite li promjene boje dlanova prestanite sa uzimanjem soka vjerojatno ste malo pretjerali.
Hipersenzibilne osobe čiji probavni sustav burnije reagira tek ocijeđeni sadržaj voća ili pak povrća trebaju pomiješati sa prokuhalom i ohlađenom vodom.

Sezona je borovnica, malina , kupina  i ribizla. Ove namirnice u na prehrambenom piedestalu.

Studije su potvrdile vrlo veliki blagotvoran učinak na ljudski organizam namirnica. Ljekovitost, preventivnost  i najsnažniji su njihovi antioksidansi.

Poželjno ih je konzumirati neposredno nakon branja tj tjekom dan-dva. Vrlo brzo se kvare i krhke su teksture. Imaju snažan i ugodan sok. Ipak predlažem konzumiranje svježeg voća u cijelosti jer je cjeloviti plod kud i kamo korisniji za organizam. Poželjno je dobro sažvakati i zagristi sitne sjemenke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime