Evo nekoliko recepata autorice Marije Florschutz koje pokazuje kako sve možemo iskoristiti grožđe. Kako se radi o vrlo staroj knjižici nije mi poznata godina izdanja.

Pekmez od grožđa

Iz svake bobice iscjedi sok s košticama u kastrolu, uzvari ga i procijedi, dok je vruć. Zatim odvagni ljuske, koje se metnu na stranu, zajedno sa sokom i kuhaj 1 kg toga sa 0,5 kg šećera, dok bude gust pekmez, što traje nešto dulje negoli kod drugih pekmeza jer je plod jako voden.
Sok s ljuskom možeš također pokuhati onda tek primješaj šećer i do kraja kuhaj pekmez. Vrući pekmez ulij u staklenku, koja zaveži tek nakon nekoliko dana.

Grožđe u rakiji

Lijepo slatko grožđe tvrde vrste razdijeli na manje grožđice, operi ih brzo i stavi da se osuše. Zatim metni grožđice u staklo, koje sadrži 4 litra, pospi 0,25 kg šećera na to i napuni posve staklo dobrom rakijom. Staklo zaveži mjehurom ili pergamenom. Ne samo grožđe već i rakija je vrlo dobra za želudac.

Pelinkovac

Veliko staklo za ukuhavanje otprilike od 10 l napuni do polovice slatkim grožđem, pospi među to 0,25 kg žuta šećera, 0,25 velikih suhava, 0,25 kg rezanih suhih smokava, 10 dkg arancina,5 dkg gorušičinih zrna i 3 dkg pelina, zatim komadić korice, 10-12 klinčića i komadić oraščića. Na to nalijte dobrog starog vina tako da je staklo prilično puno i zaveži ga mjehurom i li dvostrukim pergamenom. Ovo se vino ostavi oko 2 mjeseca da mirno stoji na hladnom mjestu, onda se otočiti i trebati. Grožđe se također može jesti te ga mnogi ljudi vrlo vole.

Gorušica ili muštrada

U ocaklljenu posudu metni 2 l svježeg mošta i 8 dkg šećera i prokuhaj do polovice, dakle do 1 l. Međutim stuci u mažuranu 5 zrna borovnice, 4 zrna papra, 1 klinčić i komadić oraška, presij to s 28 dkg gorušičina brašna kroz fino sito u porculanastu posudu, napravi u to jamu u koju polagano ulijevaj kipući mošt i neprestano miješaj. Zatim pokrij gorušicu krpom i ostavi preko noći na hladnom mjestu. Slijedeći dan ulij gorušicu u stakla, koje zaveži mjehurom ili pergamenom. Gorušica se pohranjuje na hladnom suhom mjestu. Prije probe mora se gorušica uvijek dobro promješati.

Dunje u moštu

Oguli dunje, razreži ih na kriškei odstrani srce. 2L svježeg mošta pokuhaj do polovice, onda primješaj k tomu 1 kg šećera i opet ga uzavri, a pjenu, koja se napravi, skini onda kuhaj u tome 1 kg krišaka od dunja da smekša. Kada se voće ohladi metni ga u staklo, polij ga sokom i zaveži staklo mjehurom ili pergamenom. Na ovaj način se mogu ukuhati jabuke i kruške.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime